”Eikö hän tee mitään muuta kuin ojentaa toppatakin näyttelijälle kohtauksen jälkeen”, avustaja ihmetteli työnkuvaani.
Puvustajan työstä yli puolet on esivalmistelua. Kun se on tehty huolella, voi näyttää siltä, etten tee kuvauksissa juuri muuta kuin ojennan näyttelijöille lämmittelytakin.
Ennen kuvausten alkua luen käsikirjoituksen ja puran sen suunnitelmaksi. Siitä voin seurata puvustuksen jatkuvuutta, kuka tarvitsee mitkä vaatteet ja mihin aikaan. Käyn pukusuunnittelijan kanssa läpi roolit ja visuaalisen ilmeen. Vaatesovituksissa teen korjausmerkintöjä, joskus ompelen itsekin.
Kuvauksissa pitää olla tarkkana. Jatkuvuusseurantaa varten otan jokaisesta kohtauksesta valokuvan, jonka avulla varmistan, että seuraavassa otossa vetoketju on juuri samalla tavalla kiinni ja koru oikeassa ranteessa. Kamalinta olisi huomata kuvauksen jälkeen, että näyttelijällä on ollut päällään väärä vaate.
Maarit Tuononen, 40, työskentelee Tampereella Ihme fakiiri -osuuskunnassa freelancepuvustajana. Hänen pääasiakkaansa on Yleisradio.
Uusimmassa lehdessä
- Kohu arabiankielisistä uutisista kuumensi repivän Yle-rahoituskeskustelun. Uutisankkuri Esraa Ismaeel on seurannut keskustelua ihmeissään.
- Sinuhe Wallinheimo kiinnostui kaupallisen median ahdingosta ja hakeutui Ylen hallintoneuvoston johtoon. Läheiset välit Vesa-Pekka Kangaskorpeen ovat hänelle arka paikka.
- Kulttuurin leikkaukset hukkaavat ammattitaitoa peruuttamattomasti