Journalisten

Gardberg: Viktigt ha stöd då det stormar

Yle Spotlights Annvi Gardberg har tilldelats Topeliuspriset. Journalisten bad Gardberg om tre tips på hur en journalist klarar sig då det stormar som hårdast.

Yle Spotlights Annvi Gardberg har tilldelats Topeliuspriset. Motiveringarna är bland annat att hon kompromisslöst står på journalistikens sida och har en hållning, som grundar sig på fakta och vetenskap, också då de hon granskar hänger sig åt mobiliserat motstånd. Journalisten bad Gardberg om tre tips på hur en journalist klarar sig då det stormar som hårdast:

Prata. Med chefer, producenter eller någon som hjälper och stödjer. Det är stressande att utsättas för väldigt personliga påhopp. Då är det viktigt att man inte blir ensam.

Gör annat. Alltid hjälper det inte men Gardberg fokuserade på att sjunga i kör, åka skidor, yoga, paddla kajak – andra saker, som inte handlade om nätdebatten. Det är viktigt att åtminstone försöka avleda tankarna.

Gardera. Innan publicering hade Yles etiska och juridiska ledning granskat materialet. När det kom anklagelser om kriminellt beteende mm kunde de bemöta dem.

Journalisten intervjuade Gardberg i höstas: journalisti.fi

Jeanette Björkqvist