Kuolleita

Jazz-harrastajasta freetoimittajaksi

Kuolleita: Lauri Karvonen

Freeyhdistyksen (SFJ) ensimmäinen puheenjohtaja Lauri Karvonen menehtyi muistisairauden uuvuttamana 30. 9.  Helsingin Töölössä varttunut Karvonen oli syntynyt vuonna 1943.

Lauri valmistui ylioppilaaksi 1963 Suomalaisesta Yhteiskoulusta, jonka jälkeen hän lähti opiskelemaan TKK:lle metallurgiaa. Opinnot jäivät kesken, kun innokkaasta perinteisen jazzin harrastajasta tuli 60-luvulla Helsingin Sanomien avustava jazzkriitikko ja 1975 Suomen Jazzliiton toiminnanjohtaja. Sittemmin Laurin kirjoittaminen laajeni talouden ja tekniikan aiheisiin.

Jos Laurista ei olisi tullut freetoimittajaa, hänestä olisi voinut tulla diplomaatti. Niitä taitoja tarvittiin, kun SFJ:n perustamiselle haettiin tukea maakuntien yhdistyksistä. Keskusteluissa toteutettiin hyvä poliisi, paha poliisi -ideaa, joissa Lauri oli se hyvä ja allekirjoittanut paha poliisi.

Hän toimi aktiivisesti SFJ:tä edeltäneessä Freeosastossa ja SFJ:n ensimmäisenä puheenjohtajana vuosina 2005 – 2008. Lauri vaikutti myös SJL:n liittovaltuustossa sekä HSY:ssä.

Lauri muistetaan kohteliaana ja hiljaisena miehenä. Ilkikurista huumorintajuakin hänellä toki oli. Siihen liittyi kiintymys yhden tähden Jaloviinaan, jota hän tarjoili mielellään vaikkapa pohjoismaisille kollegoille.