Nimitys

Uutisinnostujan unelmapaikka

Minna Holopainen on aloittanut lokakuun alussa STT:n vastaavana päätoimittajana.

Tuleeko STT:n uutistoiminta johdollasi muuttumaan?

Aika näyttää. Olen vetänyt jo 12 vuotta STT:n uutistoimitusta, joten kukaan ei varmaan odota suurta suunnanmuutosta sen takia, että siirryn vastaavaksi päätoimittajaksi. Meillä on käytössä yhä parempaa analytiikkaa, jota voimme käyttää kehitystyössä yhdessä asiakkaiden kanssa.

 

Millainen haluat roolisi olevan?

Toimittajamme ovat toivoneet, että pysyisin lähellä arkista uutistyötä, enkä itsekään halua karata lasiseinän taakse. Pieni etäisyys on hyvä olla, mutta eiköhän minut jatkossakin löydä toimituksen keskeltä. Utelias ihminen ei pysy kokonaan uutisista erossa.

 

Miten STT:n hallitus on evästänyt sinua?

Ei millään tavalla. Kiitän hallitusta luottamuksesta. Kesällä keskusteltiin paljon siitä, kun STT:lle valittiin all male board, mutta sujuvasti he nimittivät naisen päätoimittajaksi.

 

Edeltäjäsi Mika Pettersson oli myös STT:n toimitusjohtaja. Tarjottiinko sinulle vastaavaa kaksoisroolia?

Hallitus tunnusteli kiinnostustani tehtävään, mutta molemmat olimme sitä mieltä, että tilanteessa, jossa STT:n talous pitää vakauttaa, on parasta olla erikseen ihminen, joka keskittyy täysillä siihen.

 

Mitä asioita painotat päätoimittajana?

Merkittävyyttä ja hyödyllisyyttä asiakkaille ja yhteiskunnalle. Samaan aikaan haluan löytää uusia keinoja työn hallittavuuteen ja työssä jaksamiseen. Meidän täytyy yhdessä miettiä, mitkä ovat parhaat tekemisen tavat: Missä asioissa uutistoimistossa voi tehdä etätyötä? Millaiset sisäiset viestintäkeinot toimivat? Mitä asioita voi jättää tekemättä?

 

Valtio myönsi toukokuussa STT:lle 1,5 miljoonan euron kertaluonteisen tuen. Pystyykö STT tekemään riippumatonta journalismia?

Ehdottomasti. Vaikka yksittäisissä tilanteissa poliitikko voi olla tyytymätön journalismiin, valtaosa poliitikoista arvostaa riippumatonta journalismia ja meitä tuetaan nimenomaan siksi.

 

Sanoma osti kesällä enemmistön STT:n osakkeista. Miten se on vaikuttanut uutistoimiston toimintaan?

Epäselvän kauden jälkeen meillä on nyt selkeä pääomistaja. Sanoma on osoittanut vahvaa sitoutumista STT:n kehittämiseen.

 

Olet työskennellyt STT:ssä 21 vuotta. Mikä on parasta STT:ssä työskentelyssä?

Uutiset ja ihmiset, joiden kanssa niitä tehdään. Jos innostuu joka päivä uutisista, uutistoimisto on unelmapaikka.

 

Mitä teet vapaa-aikanasi?

Pidän esimerkiksi melomisesta, ratsastamisesta, sukuhistorian kaivelusta, mökkeilystä ja matkustamisesta, mutta olen hyvä myös kokonaan nollaamaan ja olemaan tekemättä mitään.

Minna Holopainen, 53, on aloittanut lokakuun alussa STT:n vastaavana päätoimittajana. Holopainen on työskennellyt STT:ssä vuodesta 1997 eri tehtävissä, muun muassa toimittajana, uutispäällikkönä ja toimituspäällikkönä. Vuodesta 2010 Holopainen on ollut uutispäätoimittajana. Ennen STT:tä hän työskenteli Ylessä ja Helsingin yliopiston tiedotustoimistossa. Koulutukseltaan hän on valtiotieteen maisteri pääaineenaan poliittinen historia.