Journalisten

Med vd-hjälp ska SPT växa

Styrelseordförande Patrik Stenvall förhandlade på eget initiativ med nyhetsbyrån SPT:s tilltänkta vd-kandidat Pär Landor. Den nyvalde vd:n anser själv att jobbet är perfekt för honom.

Han kommer till SPT från rederiet Alfons Håkans, där han varit kommunikationschef. Innan det – 2014–2017 – var han chefredaktör på Åbo Underrättelser (ÅU).

Enligt Patrik Stenvall var Landor redan under sin tid på ÅU engagerad i att utveckla Svensk presstjänst. När tanken om en frontfigur, som säljer och utvecklar byrån, kom på tal tyckte Landor själv att han skulle vara perfekt för jobbet, säger Stenvall.

“Men sedan flyttade han till näringslivet.”

Nya SPT grundades av KSF Media och HSS Media i fjol. I början av året sällade sig Åbo Underrättelser till de redaktioner, som använder SPT:s material.

I dag sysselsätter byrån nio personer, varav sju fast anställda.

Uppstarten har belastat Stenvall så pass att han själv tog initiativ att rekrytera en vd.

”Pär Landor är välmeriterad, med lång erfarenhet av både journalistik och näringsliv.”

Nyhetsbyrån har letts av styrelseorförande Patrik Stenvall (HSS), chefredaktör Niklas Nyberg (HSS), chefredaktör Susanna Ilmoni (KSF), Anna Hellerstedt (KSF) samt Stefan Holmström (ÅU). Den nya vd:n och Ilmoni är i det privata ett par.

Stenvall uppger att Ilmoni jävat sig i diskussioner som berörde den nya vd:n.

”Jag vill vara tydlig med att allt som handlar om tillsättandet av tjänsten har kommit från mig.”

Landor själv tycker den diskussionen är fullständigt irrelevant.

Då det blir tal om huruvida det kunde ha uppstått en jävsituation vid vd-valet svarar han att påståendet är insinuerande, långsökt och avkräver därefter ett exempel på när en dylik uppgift senast varit relevant i Journalisten.

Landor tillträder sitt vd-jobb den 1 september.

Läs mera:​SPT får 400 000 i stöd – och en ny chefredaktör