Kuolleita

Rötösherrajahdista median rakenteisiin

Kuolleita: Heikki Saari

Toimittaja ja tietokirjailija Heikki Saari kuoli Lahdessa 15. huhtikuuta. Hän oli syntynyt 19. syyskuuta 1955 Kortesjärvellä.

Saari aloitti uransa Vaasa-lehdessä. Uutisrutiinit opetti STT. Ilta-Sanomissa hän toimi 15 vuotta. Työkaverit Jari Tervo ja Timo Kilpi kutsuivat hallintotieteen kandidaatin tutkinnon suorittanutta Heikkiä piruillen ”maisteri Saareksi”. Rikostoimittajavuotensa IS:ssä Saari kuvasi ”ankarana, mutta ei kovin onnistuneena rötösherrajahtina”.

Seuran toimittaja Saaresta tuli 2002, pääalueena politiikka. Eduskunnan vahtimestarit muistivat kohdatessa lohkaista sloganin ”Seura, siinä se on!”

Kirjat olivat intohimo. Haave toteutui, kun hän jätti vakityöt.

Oikeudenmukaisuus oli Saarelle itseisarvo, lehtityön pinnallistumista hän vierasti. Toinen puoli oli pedanttinen pyrkimys virheettömään tekstiin. Heikin mielestä ihminen oppii, kun haluaa. Kun hänen piti lainata ystävältään suksiboksia, hän ostikin tältä purjeveneen – mies, joka ei koskaan ollut astunut purjeveneeseen.

Saari kirjoitti neljä kirjaa, muun muassa iltapäivälehdistä. Väitöstutkimuksessaan hän selvitti median rakenteellisia muutoksia. Työ oli lähes valmis, mutta kuolema tuli väliin.