Journalismi

Digikehittäjä vaalii läpinäkyvyyttä

Laaja yleisö tavoitteena motivoi Ruotsin yleisradioyhtiön SVT:n digitaalisen kehittämisen päällikköä Kristian Lindquistiä.

Toimittaja Kristian Lindquistille on aina ollut tärkeää tehdä journalismia verkossa läpinäkyvästi. Lindquistin tiimi Svenska Dagbladetissa palkittiin jo vuonna 2009 Ruotsin tutkivan journalismin yhdistyksen Guldspade-palkinnolla kuntatukea saaneiden hankkeiden reaaliaikaisesta tutkimisesta.

Kirjoittaessaan kirjaa Lindquist julkaisi kirjasta blogissaan luvun kerrallaan, jotta lukijat voisivat osallistua sisällön viilaamiseen. SvD:n vuosina syntyi myös faktantarkistusprojekti Faktakollen, jossa hän työskenteli tiiviisti.

 

Tuntuu siis luonnolliselta, että Lindquistin nykyinen titteli SVT:n uutisissa on Head of digital development. Yksi kehittämiskohde on selittää ja tehdä yleisölle näkyväksi, miksi on käytetty tiettyjä lähteitä ja asiantuntijoita. Työn alla on myös kehittää tapoja, joilla keskustelua yleisön kanssa voisi käydä Facebookin sijaan omilla alustoilla.

”Kehitämme lisäksi uusia tekstin ja videon formaatteja, jotka soveltuvat paremmin mobiilikäyttöön. Elämme vieläkin vanhan tekemisen perinteen varjossa, vaikka digitaaliset käyttäjät lukevat uutisemme puhelimesta.”

Digitaaliseen kehittämiseen kuuluu myös faktantarkistus: SVT:ssä aloitti huhtikuussa uusi faktantarkistustoimitus. Tarkistukset kootaan Sveriges Radion, Dagens Nyheterin, Svenska Dagbladetin ja SVT:n yhteiselle Faktisk.se -verkkoalustalle.

”Faktantarkistus nyt on hyvin erilaista kuin kahdeksan vuotta sitten, kun aloitin faktantarkistuksien parissa. Silloin tarkistettiin lähinnä sitaatteja poliitikoilta. Nyt täytyy tarkistaa kuvia, videoita ja väitteitä somessa, mikä on hyvin haastavaa metodologisesti.”

 

Faktantarkistus sulautuu osaksi muuta uutistyötä, vaikka sitä varten on palkattu uusia tekijöitä.

SVT:llä on Lindquistin mukaan sama haaste kuin muillakin, eli tarve tavoittaa nuori yleisö paremmin. Vakavasti otettavat uutistoimijat, joilla on kyky tuoda eri näkökulmia esiin ja laajentaa niitä, ovat tässä avainasemassa.