Kuolleita

Päätoimittajapatruuna

Kuolleita: Lauri Helve.

Päätoimittaja Lauri ”Late” Helve kuoli 19. maaliskuuta Helsingissä, missä hän oli syntynyt 4. helmikuuta 1943.

Helve oli lahjakas toimittaja, jolla oli päärooli talousjournalismin luomisessa. Hän oli lehtiensä hoksaavin kolumnisti. Hän osasi kasvattaa pienestä suuren ja supistaa jättiasiasta yksityisen. Hän arvosti penmanshipiä, taitoa kirjoittaa älykkäästi ja persoonallisesti.

Kun Late oli Kauppalehden päätoimittaja, Sanoma perusti Taloussanomat. Sanoma kävi kilpailuun nuorilla ja nälkäisillä toimittajilla. Late vastasi pestaamalla vanhempia, teräväkynäisiä toimittajia. Helve voitti. Sanoma lakkautti Taloussanomiensa paperiversion.

Pari vuotta sitten Alma Media osti Talentumin, ja syntyi Alma Talent. Late oli ajanut järjestelyä. Kaupan jälkeen hän oli tyytyväinen: järki voitti!

Helve valmistui Tampereen yliopistosta 1968. Hän työskenteli Aamulehdessä 1966 – 1967 ja Helsingin Sanomissa 1967 – 1984. Ilta-Sanomien päätoimittaja hän oli 1985 – 1989. Kauppalehden vastaavana päätoimittajana ja kustantajana hän oli 1989 – 2003.

Lehdistöneuvoksen arvon Helve sai 2001 ja Valtion journalistipalkinnon 2002.