Työelämä

Miniloma hyisessä vedessä

Isolta tuntuvat vastoinkäymiset kutistuvat avannossa usein olemattomiksi, sanoo Eevan tuottaja Sanna Wallenius.

”Hengitä rauhallisesti ja älä panikoi.” Näin neuvoivat avantouintikonkarit Eevan tuottaja Sanna Walleniusta ennen hänen ensipulahdustaan.

Walleniuksen mieli oli silti kaikkea muuta kuin tyyni. Hän huohotti hädissään ja uskalsi kastaa itsensä hädin tuskin vyötäröön saakka.

Välilöylyjen jälkeen hengitys tasaantui, ja seuraavalla kerralla hän jo uskalsi uida pari vetoa.

Ensikokemuksesta on nyt reilu vuosi, ja siitä lähtien Wallenius on käynyt viikoittain Vantaan Kuusijärvellä ystävänsä kanssa. Uintireissu alkaa yleensä 7–9 kilometrin juoksulenkillä.

”Hölkän aikana ehdimme vaihtaa kuulumiset ja purkaa mieltä painavat asiat niin, että saunassa ja avannossa voimme keskittyä vain rentoutumiseen”, Wallenius kertoo.

Yleensä Wallenius käy avantoreissulla suoraan töiden jälkeen.

”Parhaimmillaan puolentoista tunnin lenkki- ja avantouintikeikka on kuin miniloma, jossa saa etäisyyttä arkeen. Isolta tuntuvat vastoinkäymiset kutistuvat vedessä usein olemattomiksi. Minulla on monenlaisia harrastuksia valokuvauksesta tanssiin, mutta yksikään ei rentouta yhtä tehokkaasti kuin talviuinti.”

 

Avantoharrastus on myös helpottanut Walleniuksen niska-hartiavaivoja ja parantanut yöunen laatua.

”Ehkä vastustuskykynikin on kohentunut, sillä en ole ollut kipeänä puoleentoista vuoteen.”

Työn kannalta harrastuksen suurimpana hyötynä tuottaja pitää stressinsietokyvyn parantumista.

Työasioista Wallenius ei avantoreissuilla juttele.

”Työ on arkisin niin intensiivistä, etten jaksaisi vatuloida media-alan asioita vapaa-aikanakin.”

Silti Kuusijärven savusaunasta voi välillä saada hyviä juttuideoita tai näkökulmia ajankohtaisiin aiheisiin.

”On mahtava ajatus, että lauteille kokoontuu sekalainen sakki ihmisiä eri ammattikunnista, taustoista ja kulttuureista. Metoouutisoinnin aikana meillä oli saunassa todella herkullisia keskusteluja sukupuolisesta häirinnästä, joihin osallistuivat hyvässä hengessä sekä miehet että naiset.”

 

Avantoreissulla tuottaja on myös huomannut, mikä harrastusta ja journalistista juttuprosessia yhdistää: molempia voi suunnitella vaikka kuinka paljon, mutta lopulta tärkeintä on uskaltaa vain heittäytyä, sillä molemmat soljuvat omia reittejään.

”Juttukeikalle lähtiessä et voi koskaan tietää, minkälaisen tarinan kanssa toimitukseen palaat. Avantokokemuskin on joka kerta erilainen. Vaikka järven lämpötila pysyisikin suunnilleen samana, tuntemuksiin vaikuttavat oma vireystila, kulloinenkin säätila ja löylyjen kipakkuus.”

Sanna Wallenius

43-vuotias Vantaalla asuva journalisti. Kotoisin Raisiosta.

Työskentelee Eevan tuottajana ja vastaa lehden nettisivuista ja somekanavista. Työskentelee kirjoittavana toimittajana myös Eevan printtiversion puolella.

Toimittajana vuodesta 1994, aiemmin kaupunkilehti Turkulaisessa, Iltalehdessä, Avussa ja Me Naisissa.

Koulutukseltaan ”onnekas ylioppilas”, tiedotusopin opinnot ovat kesken.

Harrastaa avantouintia, lenkkeilyä, kuntosalia, zumbaa ja valokuvausta.

Pitää matkablogia osoitteessa http://walleni.us/