Kuolleita

Kymmenen Uutisten kasvot

Kuolleita: Leena Kaskela.

MTV Uutisten ankkuri Leena Kaskela kuoli 2. joulukuuta. Hän oli syntynyt 25. joulukuuta 1939.

Kaskela tuli MTV:hen kuuluttajaksi 1965 ja ankkuriksi Kymmenen Uutisiin 1981. Valitsijat tiesivät, mitä tekivät: katsojat rakastuivat suosikkiinsa myös uutisten välittäjänä. Eläkkeelle hän jäi 2004. Muistona urasta on viisi Telvis-pystiä ja elämäntyöpalkinto.

Leena Kaskela on käsite television uutiskerronnassa. Hän loi pohjaa sille, mitä MTV Uutiset on tänään. Kaskela oli karismaattinen, lämmin, tyylikäs ja ainutlaatuisella tavalla läsnä. Hän ei lukenut uutisia, vaan kertoi ne matalalla, uskottavalla äänellään.

Journalistina Kaskela oli tinkimätön ja lempeä. Kiireessäkään hän ei tyytynyt ”copy-pasteen”. Haastateltaviltaan Kaskela ei epäröinyt kysyä, minkä tärkeäksi näki.

Kaskelaa kuuntelivat kaikki kesätoimittajista ylimpiin pomoihin. Hän ei kulkenut ohi eikä katsonut yli. Hän soitti samaa säveltä ankkuriparinsa kanssa ja kannusti kollegoitaan.

Kaskelalla ei ollut erikseen ruutu- ja siviiliminää. Hän hallitsi julkisuuden, koska ei ollut siitä riippuvainen. Kahdessa paikkaa häntä ei pidetty julkkiksena: kotona ja töissä. Niihin hän keskittyi – ja muutamiin ystäviin.

Oli hienoa olla yksi heistä.