Anna hyvän kiertää

Arki niin kuin se on

Uwa Iduozee kuvasi lukioikäistä Edodia, koska halusi haastaa tavan, jolla kuvajournalismi ja media esittävät mustia ja ruskeita kehoja.

”Halusin kertoa mustan nuoren naisen arjesta haastaakseni tapaa, jolla kuvajournalismi ja media esittävät mustia ja ruskeita kehoja. En halunnut esittää kärsimystä tai eksotiikkaa vaan kuvata häntä kuin ketä tahansa”, sanoo Edod-kuvaesseen Ruskeat Tytöt -verkkomediaan tehnyt freelancevalokuvaaja Uwa Iduozee.

”Pyysin kuvattavaksi lukioikäistä Edodia, jonka tiesin mielenkiintoiseksi, elämäniloiseksi tyypiksi. Tunsin entuudestaan myös hänen sisaruksensa mutta en äitiä, jonka luottamus oli kotona kuvatessa oleellista voittaa. Toisaalta uutuudenviehätys helpotti alkua. Myöhemmin tuli niitäkin hetkiä, kun tunsin olevani Edodin asioissa liikaakin ’kärpänen katossa’.

Lähes neljän kuukauden projektissa jokainen hetki ei ole inspiroiva, ja kuvaamiseen kuului paljon jutustelua ja hengailua. Kuvattavaan tutustuessaan kuvia ei enää voi räpsiä irrallaan todellisuudesta vaan siinä on oltava itsekin läsnä.

Esseetä kootessani pohdin kuvavalintoja monena päivänä ja pyysin mielipidettä kuvaajakavereiltani. Ulkopuolisten katse osoitti, mitkä omista mieltymyksistäni eivät näyttäydy toisille niin tärkeinä.

Koska halusin ottaa kuvia, jotka tuntuvat kuvattavastakin omilta, Edodin innostus niistä tuntui hienolta. Kiitosta on tullut muiltakin maahanmuuttajataustaisilta, jotka eivät Suomessa usein näe tällaisia kuvia itsensä näköisistä ihmisistä. Minulle Edodin kuvaaminen arkisesti oli helppoa, koska monet hänen kokemuksistaan ovat omasta arjestani tuttuja.

Koska tämä oli ensimmäinen pitkä kuvaesseeni, tekemiseen kuului paljon epävarmuutta. Silti halusin sydämestäni tehdä tämän. Aluksi ajattelin liittää kuviin henkilöjutun, mutta lopulta se tuntui liian pureskellulta. Nyt katsojan tulkinnalle jää enemmän tilaa.

Kuvaamisessa on hienoa kurkistaa erilaisten ihmisten elämään. Kun menin Edodin ja hänen kavereidensa mukana yökerhoon, tunsin itseni vanhaksi ja ulkopuoliseksi. Samaan aikaan oli virkistävää muistaa, millaista lukiolaisten porukoissa on ja opettavaista huomata, miten vähässä ajassa olin sen voinut unohtaa.”


Lue lisää: Kaikki Anna hyvän kiertää -sarjan aiemmat jutut
 

Uwa Iduozee, 30

Freelancevalokuvaaja ja -videokuvaaja.

Kuvannut muun muassa Imagelle, Yle Perjantaille ja Ruskeat Tytöt -mediaan.

Opiskelee kuvajournalismia Tampereen yliopistossa.

Renaz Ebrahimin valinta

Radio Helsingin Random Life -ohjelman toimittaja Renaz
Ebrahimi valitsi esiteltäväksi Uwa Iduozeen kuvaesseen nuoren Edod A Lodyn elämästä. Kuvaessee on julkaistu Ruskeat Tytöt -verkkomediassa.
”Uwa Iduozee on mielestäni todella kiinnostava uusi tekijä kuvajournalismissa. Sen lisäksi,
että hän on valtavan taitava työssään, eniten Uwassa inspiroi hänen asenteensa ja avoimuutensa muuttuvaa maailmaa kohtaan. Hänen kuvaesseensä nuoren Edod A Lodyn elämästä on hieno esimerkki representaation tärkeydestä ja siitä, kuinka myös ruskeiden suomalaisten tarinoille on kysyntää. Kuvaessee muistuttaa myös siitä, kuinka kuvien kautta voidaan herättää kaivattuja keskusteluja.”