Kuolleita

Pätevä ulkomaantoimittaja ja kohtelias herrasmies

Kuolleita: Jussi Vapaasalo.

Suomen Tietotoimiston STT:n pitkäaikainen ulkomaantoimittaja Jussi Vapaasalo kuoli pitkään sairastettuaan 26. kesäkuuta 2017. Hän oli syntynyt 16. toukokuuta 1939.

Jussin ura STT:ssä alkoi jo vuonna 1966 ja jatkui eläköitymiseen saakka vuonna 2004. Ulkomaantoimituksessa hän työskenteli toimittajana, toimitussihteerinä sekä varaesimiehenä. Uralle mahtui maailmanpolitiikan kiemuroiden seuraamista niin Helsingin Ety-kokouksessa kuin YK:n päämajassa.

Jussin pitkä kokemus ja aito kiinnostus lähes kaikkea mahdollista kohtaan näkyi hämmästyttävänä yleistiedon määränä. Jos jotain asiaa sattui toimituksessa ääneen ihmettelemään, Jussilta hyvin todennäköisesti tuli siihen pian asiantunteva kommentti. Yleissivistystä ryyditti vahva ja monipuolinen kielitaito.

Kenties mieleenpainuvampaa oli kuitenkin asenne työtovereita kohtaan. Jussi ei ollut tärkeilevä besserwisser vaan kohtelias herrasmies, jolla ei ollut koskaan niin kiire, etteikö kollegoja olisi ehtinyt kuunnella ja auttaa. Tämä koski myös nuoria ja kokemattomia, minkä moni aloitteleva toimittaja sai STT:n ulkomaantoimituksessa vuorollaan kokea.