Työelämä

Nyt jotain aivan muuta

Tomi Peurakoski vaihtoi Helsingin Sanomien hektisen uutistyön Vene-lehden hitaaseen journalismiin.

Kun on viettänyt 19 vuotta saman työnantajan palveluksessa, vaatii uskallusta edes harkita vaihtamista uuden firman leipiin.

Helsingin Sanomien HSTV:n uutistoimittajana työskennellyt Tomi Peurakoski pyöritteli viime syksynä ajatusta työpaikan vaihtamisesta. Sanomalla oli tulossa täyteen 19 vuotta, ensin Nelosen uutisissa ja sitten HSTV:n uutisissa ja videotuotannossa. Nelosen uutisissa hän oli töissä koko lähetyksen historian ajan vuosina 1998–2014.

Vuosi sitten Kippari-lehdessä oli avoinna moottorivenetoimittajan paikka, jota Peurakoski päätti hakea. Intoa hakemuksen laatimiseen avitti muutama vuosi aiemmin yhdessä vaimon kanssa aloitettu veneharrastus.

 

Hakemuksen lähetettyään Peurakoski sai soiton Kipparin ja Veneen päätoimittajalta Petri Korhoselta, joka oli ennalta tuttu esimies Helsingin Sanomista. Korhonen kertoi, että Veneeseen tarvittaisiin tuottaja-toimittajaa.

Peurakoski sanoo olleensa tyytyväinen Helsingin Sanomissa, mutta työhönsä hieman leipääntynyt.

”Osastot tekivät varsinaisen journalismin, ja pyysivät sitten, että voisitko jutun kylkeen tehdä jonkun kivan videon. Omaa journalistista otetta ei enää vaadittu.”

Niinpä tammikuussa 2017 Peurakoski löysi itsensä uudesta, hitaan kerronnan maailmasta.

Uudessa työssä Peurakosken suurin hämmästyksen aihe on ollut se, miten paljon uutistyön ja aikakauslehtijournalismin aikataulut poikkeavat toisistaan.

”Viime vuoden loppuun saakka deadline oli joka ainoa ilta. Nyt se on kerran kuukaudessa. Ei työtä silti yhtään sen vähemmän ole, nyt on vain osattava aikatauluttaa päällekkäiset projektit.”

Ensimmäisenä työpäivänään Peurakoski teki aukeaman kokoisen jutun. Uudet työkaverit sanoivat, että rauhallisemminkin voi ottaa.

”Se oli hämmästyttävä muutos. Aloitin toimittajanurani tekemällä uutisia radioon, ja uutistyössä olin viime vuoden loppuun saakka. Nyt teen jotain aivan muuta.”