Journalismi

Avoimin kortein uskonnosta

Horisontti-ohjelmaa tekevä Anna Patronen haluaa pitää uskonkysymykset julkisessa keskustelussa.

Kun maallisen median toimittaja kirjoittaa uskonnosta, hänellä on usein kiire irtisanoutua sen maailmankuvasta. Se ärsyttää toimittaja Anna Patrosta.

”Jokaisen kannattaisi ymmärtää, että itselläkin on värittyneet lasit. Silloin kun tekee juttua ihmisestä, jolla on vakaumus, voi suhtautua siihen jollain tavalla rennommin”, Patronen sanoo.

Vaikka Suomessa tehdään paljon asiantuntevaa uskontojournalismia, julkipuhe on Patrosen mielestä ateistista. Hän itse haluaa pitää uskonkysymykset ”julkisessa tilassa” ja näyttää, miten ihmiset liittävät itsensä suurempiin kertomuksiin.

”Toimittajana haluan rakentaa, en repiä.”

 

Patronen päätyi uskontojournalismin pariin kristillisen TV7-kanavan kautta. Viime vuonna hän aloitti työt Kirkon tiedostuskeskuksessa. Siellä Patronen tekee Ville Talolan kanssa Horisontti-ohjelmaa Yle Radio 1:lle.

TV7:ään verrattuna Horisontti on ”mainstreamia”. Se tarkastelee uskontoja ja maailmankuvia ulkoapäin. Varsinaisten kristillisten medioiden tehtävä taas on tarjota pohdintapintaa uskossa oleville.

”Lähtökohtaisesti ne liudentuvat enemmän tai vähemmän journalismista hartauspuolelle, mediasta riippuen”, Patronen sanoo.

Kirkolta palkkansa saava toimittaja joutuu itsekin toistuvasti pohtimaan omaa kriittisyyttään. Kun Horisonttia nauhoitetaan Ylen studiolla, lopputuotteen on oltava journalismia, ei kirkon propagandaa.

Siksi Horisontin aiheena voi olla buddhalaisen nunnan tarina, hengellinen väkivalta tai ateismin kasvu. Kirkolle vaikeita kysymyksiä, kuten tasa-arvoista avioliittolakia ja eutanasiaa, pyritään käsittelemään tasapainoisesti.

Vaikka jonkun aiheen tietäisikin suuttuttavan yleisöä, sen ei pidä antaa vaikuttaa, Patronen sanoo.

 

Patronen on luterilainen. Hän on halunnut opetella puhumaan omasta uskostaan luontevasti. Siinä ei hänen mielestään ole toimittajalle mitään hävettävää.

”Kristus on minulle tärkein, ja uskallan sanoa sen. Pelaan avoimin kortein.”