Journalisten

Robotprojekt gav miljonaffär

Projektet utvecklade ett system som automatiskt skannar Tammerfors stads föredragningslistor och protokoll för Aamulehtis redaktion.

Det började med forskningsprojektet ”Robot journalism in local contexts” med forskaren Carl-Gustav Lindén från Svenska social- och kommunalhögskolan, frilansbyrån Journalism++ i Stockholm och språktjänstföretaget Lingsoft. Projektet utvecklade ett system som automatiskt skannar Tammerfors stads föredragningslistor och protokoll för Aamulehtis redaktion.

Lingsoft såg att det nyutvecklade systemet kunde fungera också i andra sammanhang, närmare bestämt i EU. Företaget har länge sålt översättningstjänster till EU och vann nyligen en anbudstävlan där det nya skanningssystemet spelade en viktig roll. Systemet ska bevaka, uppdatera och översätta EU-texter till 23 språk. Affären är värd 4,6 miljoner euro och sträcker sig över fyra år.

Aamulehti är skanningsroboten som togs i bruk i somras i dag en del av lokaljournalistiken. Jens Finnäs vid Journalism++ säger att det för tillfället inte finns liknande planer för andra redaktioner.

”Jag ser projektet som ett bra exempel på hur man kan jobba smartare, mer effektivt och mer automatiserat.”