Työelämä

Tieto liikkumaan

Timo Filpuksen animaatioissa heräävät eloon historia ja lehden kysymys-vastaus-palsta.

Savon Sanomien graafikko Timo Filpus oli lapsena innostunut kaitafilmeistä. Uusi kipinä liikkuvaan kuvaan syttyi, kun verkkotoimitus pyysi infografiikan, ”jossa pallot ja piirakat vähän liikkuvat”.

”Mietin, että tämän voi viedä pidemmällekin. Titanicin uppoamisen satavuotispäiväksi tein jo animaation, jossa on myös draamaa.”

Yleisöpalaute Tragedy of the Titanicissa vilis-tävistä teksteistä paljasti, että ”kärsimätön nettiyleisö” arvostaa muutakin kuin vauhtia. Toisaalta videota ei pelasta loisteliaskaan ulkoasu, jos tarina ei rullaa.

”Joskus tarvitaan lisää pätkiä, joskus niiden vähentämistä. Jo tehdystä luopuminen sattuu, mutta palkinto on napakampi ja tiiviimpi tarina.”

Mieluiten Filpus animoi historian henkilöitä ja aiheita, joista löytyy paljon luotettavaa tietoa. Silloin taustatyöt onnistuvat kohtuullisella vaivalla. Koska hän animoi oman toimensa ohella, deadlinet joustavat, mikä on kivaa vaihtelua uutistyölle. Hyvältä tuntuu myös se, että vaikka nettivideot ovat sanomalehdissä valtavirtaa, piirrosanimaatioilla voi erottua.

Yksi Filpuksen aiheista on savolaistaustainen taiteilija Pekka Halonen. Sen sijaan intonsa animoida Sarajevon laukauksina tunnetut tapahtumat hän yritti unohtaa, koska tarina tuntui itsestään selvältä eikä ole aivan maakuntalehden ydintä.

Tehtyä se kuitenkin tuli, kun Filpus huomasi, ettei itsekään tiennyt aiheesta kaikkea. Samalla hän opetteli kääntämään piirrettyä maisemaa 180 astetta, mikä on 2D-animaatioissa uudehko asia.

”Ei siitä disneyn veroinen tullut, mutta olen tyytyväinen. Jotta se on niinkin luonteva, huomioon piti ottaa monta pientä asiaa.”

Kun tekemiseen on polte, löytyy myös aikaa, Filpus sanoo. Usein hän animoi iltavuorossa, jossa graafikolla ei ole normaalina uutispäivänä tulipalokiirettä.

Tuoreimmassa filmissä eloon herää ”Veikko Virtanen”, jolla on lehdessä kysymys-vastaus-palsta. Animaatiossa hahmo esimerkiksi piirtää, kuinka korkealle Savossa pitäisi nousta, jotta pystyisi ihailemaan keskiyön aurinkoa.

Vaikka Filpus uskoo, että tekniikan kehitys tulee yhä helpottamaan ja muuttamaan kerrontaa, toistaiseksi hän arvioi animaatioillaan olevan eniten viihdearvoa. Vähän toista mieltä on hänen animoimansa ”Veikko Virtanen”, joka sanoo, että yksi kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa, ja videossa kuvia vilistää 24 sekunnissa.