Anna hyvän kiertää

Tehtävä Sodankylässä

Minut on otettu hyvin vastaan. Olen kyllä itsekin yrittänyt tehdä osani: kohdata ihmiset aidolla kiinnostuksella ja penkoa asioita lukijoiden puolesta, sanoo etelästä Lappiin muuttanut toimittaja Liisa Kuittinen.

Muutin Lappiin kaksi vuotta sitten. Aloitin freelancerina, ja nyt olen Lapin Kansan aluetoimittajana Sodankylässä. Seuraan myös Kittilän kunnallispolitiikkaa, josta kunnanjohtajan laittomat potkut ovat olleet valtakunnallisestikin tapetilla”, sanoo Liisa Kuittinen.

”Työn pääpaino on uutisissa, mutta teen muitakin juttuja. Otan myös kuvat ja teen videoita. Parasta on itsenäisyys, vaikeinta yksinäisyys. Olen yhteydessä toimitukseen Rovaniemelle, mutta kaipaan lähikollegoja. Välillä tunnen riittämättömyyttä kaiken kiinnostavan edessä.

Helsingissä työskentelin aikakauslehdissä. Uutisreportterina olin aluksi helisemässä tahdin kanssa, kunnes tajusin, että vähempi materiaali riittää ja leipis pitää ’rykäistä’. Vaikeinta on kirjoittaa ’sotkuista’, kuten Kakslauttasen lomakylän väärinkäytöksistä. Toisaalta Kakslauttas-juttuni ovat olleet skuuppeja.

Aluksi uutta oli myös kuntapolitiikka. Etsin esityslistat netistä ja luin, että Palkisvaaraan kaavaillaan tuulivoimaa. Sitten selvitin, missä on Palkisvaara. Sitten kysyin uutispäälliköltä, menenkö kunnanhallituksen kokoukseen. Vastaus oli, että ei sinne pääse.

Reilun vuoden jälkeen työ sujuu jo rutiinilla. Välillä ihmettelen edelleen, että tunnen ihmiset ja paikat, joista ei ollut ennen hajuakaan. Toisaalta Lapin mystiikka on karissut. Katson nyt asioita eri linjalta, mutta ei Sodankylä sinänsä ole kummempi kuin muutkaan Suomen paikat.

Ensimmäisistä jutuistani olen ajatellut, että kylläpä kirjoitin rohkeasti tietämättä mitään, mutta hyvin se meni. Kun en ole kotoisin täältä, ei tarvitse miettiä, mitä sukulaiset ajattelevat. Toisaalta juuret tarkoittaisivat tietoa taustoista. Ennakkoluuloja en ole kohdannut, vaan minut on otettu hyvin vastaan. Olen kyllä itsekin yrittänyt tehdä osani: kohdata ihmiset aidolla kiinnostuksella ja penkoa asioita lukijoiden puolesta.

Pian olen taas uuden edessä, kun sijaisuuteni päättyy vuodenvaihteessa. Tämä pesti on vahvistanut hurjasti ammattitaitoa ja identiteettiä. Jokohan vihdoin uskaltaisin sanoa: kokenut toimittaja.”

Liisa Kuittinen, 38

Lapin Kansan aluetoimittaja Sodankylässä lokakuusta 2015 lähtien.

Muutti Sodankylään kaksi vuotta sitten ja työskenteli alkuun freelancetoimittajana.

Ennen Lappiin muuttoa työskenteli kymmenen vuotta eri mediataloissa Helsingissä, viimeksi Voi Hyvin -lehden toimituspäällikkönä.

Valmistui yhteiskuntatieteiden maisteriksi Tampereen yliopistosta vuonna 2004.

Paula Alajärven valinta

Kulttuurilehti Jängän päätoimittaja Paula Alajärvi valitsi esiteltäväksi Liisa Kuittisen kädenjäljen Lapin Kansan aluetoimittajana Sodankylässä.
”Kuvittelen, että siirtyminen isojen mediatalojen työympäristöstä Helsingin seudulta Lappiin on ollut iso harppaus. Liisa on nopeasti onnistunut sukeltamaan lappilaiseen elinympäristöön ja mentaliteettiin. Hän löytää kiinnostavia haastateltavia ja osaa toimia niin Lokan kalastajien, hirvenmetsästäjien ja kirjailijoiden kuin kuntapäättäjienkin kanssa.
Liisa on ryhtynyt myös rohkeasti avaamaan asioita, joiden saattaminen päivänvaloon ei kaikkia miellytä.”