Journalismi

Mustan mahdin paljastaja

Saksalaistoimittaja Christoph Reuter paljasti Isisin salaiset suunnitelmat. Hän sanoo, että juttu on mahdollisesti hänen suurin skuuppinsa.

Nizza, Wützburgin junapuukotus, München. Kesä 2016 muistetaan Euroopan terrori-iskuista.

Der Spiegel -lehden toimittaja Christoph Reuter istuu kahvilassa Beirutissa ja kertoo oman näkemyksensä iskujen tekijöistä. Reuter tietää mistä puhuu, sillä hän on kirjoittanut Isisin asiakirjoista laajan artikkelin, joka julkaistiin Der Spiegelissä keväällä 2015.

”He eivät ole oikeaoppisia Isisin nukkuvia soluja, vaan yksinäisiä susia, joilla tuskin on ollut suoria yhteyksiä terrorijärjestön operatiiviseen johtoon.”

 

Reuter on raportoinut Lähi-idästä ja Afganistanista 1990-luvulta alkaen. Arabikevään liikehdinnän käynnistyttyä Reuter siirtyi Pohjois-Syyriaan ja loi tiiviit kontaktit syyrialaisiin.

Reuter kertoo, että Isisin toimintatapoja käsittelevistä salaisista asiakirjoista alettiin puhua ensi kertaa keväällä 2014. Aluksi Reuter sai käsiinsä yhden pdf-tiedostosta printatun sivun ja tiesi olevansa oikeilla jäljillä.

”Kun sain yhden sivun, halusin epätoivoisesti saada loputkin”, Reuter sanoo.

Arabiankielinen teksti kuvaili vakoojasoluja, jotka toimisivat islamilaisten lähetystyökeskusten suojissa Pohjois-Syyriassa.

Myöhemmin ilmeni, että asiakirjan kirjoittaja oli entinen Saddam Husseinin ilmavoimien tiedustelupalvelun eversti ja yksi tärkeimmistä Isisin strategeista. Haji Bakr -nimeä käyttävä mies oli kuollut paria kuukautta aiemmin tulitaistelussa Aleppon pohjoispuolella.

Yhteensä 31 sivua salakuljetettiin Turkin puolelle, jossa Reuter ja hänen syyrialaiset kollegansa odottivat niitä. Yksi kauppaajista oli kollegan lapsuuden tuttu, joten he tiesivät, että kyseessä ei ollut huijaus.

”Tiesin, että paperit olivat merkittäviä, ja olin todella onnellinen. En tiennyt, kuinka monta versiota oli markkinoilla, joten olimme onnekkaita, koska kukaan muu ei julkaissut niitä”, Reuter sanoo.

Papereilla käytiin kauppaa, mutta Reuter arvelee, että myyjillä oli myös ideologinen tarve saada ne julki: näyttää maailmalle, mikä Isis oikeasti on.

”Monet mukana olleet arvostivat sitä, että olin yksi viimeisistä länsimaisista toimittajista, jotka olivat Pohjois-Syyriassa. He halusivat antaa asiakirjan sellaiselle henkilölle, johon he luottavat, ja joka suojelee heidän identiteettiään.”

Viiden hengen ydintiimi tutki kolmen kuukauden ajan papereita. Reuter puhuu arabiaa, mutta käsin kirjoitettujen papereiden lukeminen oli jätettävä asiantuntijoille.

”Tarkistimme Haji Bakrin käsialan aitouden ja puhuimme ihmisten kanssa, jotka olivat läsnä hänen kuollessaan. Sitten verifioimme, että suunnitelmaa oli todella noudatettu.”

Reuterin tiimi tutki 15 kylää, joissa Haji Bakrin suunnitelmaa oli noudatettu pelottavalla tarkkuudella.

”Kaikissa paikoissa aloitettiin saarnakeskuksesta, jonka jälkeen luotiin tiedustelu- ja sotilaallinen rakenne ja erilliset salamurhiin ja kidnappaukseen erikoistuneet solut. Tajusimme, että olimme nähneet aiemmin maastossa merkkejä, joita emme olleet ymmärtäneet”, Reuter selittää.

Keväällä 2015 Der Spiegel julkaisi Reuterin kirjoittaman, laajasti siteeratun reportaasin. Kirjoitus on osa laajempaa tutkivan journalismin kokonaisuutta, jonka hän on koostanut kirjaksi Die Schwarze Macht eli Musta mahti.

”Päätin irrottaa Isis-asiakirjajutun erilliseksi artikkeliksi, koska halusin sille mahdollisimman suuren levikin.”

Reuter myöntää kysyttäessä että se on ”mahdollisesti” hänen suurin skuuppinsa.

”Uskoakseni esimieheni pitävät minua asiantuntijana, hyödyllisenä kirjoittajana ja sellaisena, joka menee vaikeapääsyisille alueille.”

Reuterin artikkeli muutti yleisiä käsityksiä Isisistä. Se paljasti, että kyse ei ole vain hurmahenkisestä islamistisesta kultista, vaan hierarkkisesta vakoiluorganisaatiosta.

”Kyse on kalifaatista, jota johtaa Stasin kotimaan tiedustelua muistuttava järjestö”.

 

Nykyään Reuter viettää suurimman osan ajastaan Beirutissa. Enempää hän ei halua turvallisuussyistä paljastaa asuinpaikastaan tai perheestään. Vaikka Isis ei olekaan kommentoinut hänen artikkeleitaan, hän uskoo järjestön seuraavan hänen työtään. Reuter ei myöskään ole aktiivinen sosiaalisessa mediassa.

Mutta hänkään ei pääse joka paikkaan, kuten Pohjois-Syyriaan, vaikka kuinka haluaisi.

”Turkki ei päästä minua maahan, raja on kiinni, Syyrian puolella on suuri kidnappausuhka eivätkä Isis ja Syyrian hallinto pidä minusta.”

 

Lue Christoph Reuterin artikkeli Secret Files Reveal the Structure of Islamic State Der Spiegelin sivuilta.

Lue lisää aiheista: