Anna hyvän kiertää

Intohimojen alusta

Koska emme ole mistään riippuvaisia, itseään ei tarvitse pidätellä, ja mukaan mahtuu kaikki, mikä ei riko humaaneja arvoja, sanoo Creat.fi:n vastaava toimittaja Janne Flinkkilä.

”Minä ja joukko alan tekijöitä perustimme sivuston julkaisualustaksi ideoille, joille mediakentän lokerot tuntuivat liian ahtailta. Emme ajatelleet tiukasti konseptia tai ansaintalogiikkaa vaan sitä, että kerätään hyvä porukka tekemään sitä, mihin on intohimoa”, sanoo Creat.fi:n vastaava toimittaja Janne Flinkkilä.

”Sivusto avattiin jouluaattona 2014. Saman vuoden Magazine Symposiumissa oli puhetta blogiyhteisö Lilystä, jonne voi tulla kuin ystävien turvalliseen seuraan. Ajattelimme tehdä päinvastoin eli paikan, jonne tullessa ennemmin vähän pelottaa, mitä siellä nyt on.

Creati.fi:n ääni ja tyyli syntyvät sen tekijäporukan hengailusta yhdessä, toki myös editoidessa. Koska emme ole mistään riippuvaisia, itseään ei tarvitse pidätellä, ja mukaan mahtuu kaikki, mikä ei riko humaaneja arvoja. Mottomme kuuluukin ”Skaala on mieletön”.

Skaalan yhdessä päässä on Cisse-soundboard, josta voi kuunnella sitaatteja legedaarisesta Cisse Häkkisen haastattelusta. Idea saatiin yhtenä päivänä ja homma oli valmis seuraavana päivänä. Ei tarvittu Power Pointia eikä palaveripullia.

Toista päätä on vaikka Teemu Kammosen Hesyleaks. Kun julkaisimme ensimmäisen tutkivan jutun Helsingin eläinsuojeluyhdistyksen sotkuista, Kammonen sai paljon yhteydenottoja. Kun yhdistys syytti meitä propagandasta, päätimme julkaista koko materiaalin ja antaa lukijoiden itse arvioida.

Meiltä on usein kysytty, kuka teitä rahoittaa. Kysymys on sikäli hauska, että sivuston ylläpito ei maksanut juuri mitään ennen kuin perustimme sen oheen näyttely- ja työtilan. Varsinkaan, kun tekijät olivat paljolti vapaaehtoisia.

Jossain vaiheessa ansaintalogiikan pitää kuitenkin löytyä, koska kukaan ei jaksa loputtomiin innostua talkoista. Osaltaan ongelmaa ratkovat jo viestintä- ja tapahtumaprojektit, joita perustamamme kolmen jäsenen hallinnoima osuuskunta kymmenine tekijöineen konseptoi ja toteuttaa.

Uskon, että sisältö imee rahan luokseen: kun saamme tarpeeksi sitoutuneita kävijöitä ja faneja, sivustokin alkaa tuottaa. Vuodet media-alalla ovat opettaneet, että se, mistä asiakkaat tekijöille maksavat, ovat ideat, verkostot ja sisäänpääsy ihmisten maailmaan.”

Janne Flinkkilä, 38

Creat.fi-sivuston vastaava toimittaja, freelancetoimittaja, mediakonsultti.

Työskennellyt aiemmin Rumban toimituspäällikkönä ja verkkotuottajana sekä Ylioppilaslehden toimitussihteerinä.

Kirjoittanut kirjan Rautaiset rakastajat – Matkani Erika Eiffelin maailmaan (Like, 2012) ja toimittanut kirjan Tee tulevaisuus! – pk-yrityksen ennakointiopas (Diges ry, 2014).

Rikard Lasseniuksen valinta

Graafikko ja tuottaja Rikard Lassenius valitsi esiteltäväksi verkkomedia Creat.fi:n.
Creat on anarkistisuudessaan tosi kiinnostava ja fressi ja maistuu oikealta elämältä.
Jutut on tehty vimpan päälle hyvin (tai huonosti), ja ote on aina just eikä vähän sinne päin. Mennään täysillä, vaikka sitten metsään. Jo menun otsikot ”ny!, pihvi, vhs, cisse, hä?…” kertovat, missä mennään.
Koska vietin varhaisnuoruuteni Hurriganesin seurassa, Cisse-osio on ylitse muiden. Mieleen ovat jääneet myös hypetyksen ohittava Paluu Flow-festivaalille, tutkiva Hesyleaks ja maalle matkaava Juhannustanssit, jonka tarinaa kuvat hienosti tukevat.”