Journalisten

Kristofer och Stina, hand i hand

Döda: Kristofer Gylling och Kristina Wallendorff

Journalistparet Kristofer Gylling och Kristina Wallendorff är borta. Kristofer avled den 22 maj och Kristina den 13 juni.

Kristofer och Stina inledde den journalistiska karriären på FNB men flyttade i slutet av 1970-talet till Yle, där de stannade fram till pensioneringen.

Stina var ett känt ansikte i TV-nytt. Hon läste nyhetssändningar men jobbade också som redaktionssekreterare.

Hon var en chef som visste vad hon ville och hon var snabb i vändningarna då det behövdes. Många minns fortfarande sina första, staplande steg som nyhetsreporter med Stina som krävande men trygg och skicklig mentor.

Kristofer jobbade framförallt som politisk journalist. Han var lärofar för oss unga kvinnor som kom in i det rätt slutna manliga skrået på 70- och 80-talet. Hans pålästa respektlöshet retade gallfeber på politikerna och han uppmande alltid oss yngre att aldrig nöja oss med enkla svar.

Stina och Kristofer var ett tufft par men bakom den professionella fasaden fanns en stor värme. Dörren till hemmet i Kyrkslätt stod öppen för tidigare kolleger också efter att de två gått i pension. Där kunde Stina koppla av i sin älskade trädgård och Kristofer med sudoku och korsstygnsbroderier.

Skribenten är politisk journalist på Yle nyheter, Stinas och Kristofers kollega och vän.