Journalisten

Limkillarna på tapeten

”Jag ville först skapa en personlig kontakt utan kamera, skoja och fråga dem om vardagliga saker”, berättar Sofia Jern om sin dokumentära bildserie Glue Boys.

Det finns hopp för fotojournalistiken. I april vann Sofia Jern, 23 år från Vasa, studentkategorin i Sony World Photography Awards i London med sin dokumentära bildserie Glue Boys. Bilderna togs i februari 2016 och berättar om gatubarn och deras vardag på en soptipp i staden Kitale, Kenya.

Mitt i misären visade barnen upp stor livsglädje och akrobatiska trick.

”Jag ville först skapa en personlig kontakt utan kamera, skoja och fråga dem om vardagliga saker. Jag fick snabbt något av en mammaroll och de ville berätta och visa upp sina konster.”

Jern har under sin tidiga barndom bott i Kenya och studerar nu tredje året på yrkeshögskolan Novias fotoutbildning i Jakobstad. Glue Boys är en del i hennes tredelade slutarbete.

”Den första delen handlar om hur barnen hamnar i den här situationen. I många fall överges de för att föräldrarna är alkoholiserade eller av andra orsaker inte tar hand om dem.”

 

I september åker hon ner till Kitale igen för del två, där hon under sex månader kommer att kartlägga vilka barn som lever på gatan och deras sociala strukturer. Den tredje delen kommer att handla om vad staten Kenya gör för sina olycksbarn.

”Efter att jag börjat gräva i den här frågan har jag sett tecken på att myndigheterna helst vill att barnen bara ska försvinna. Till exempel när presidenten kom på besök till Kitale gömdes gatubarnen undan.”

Samtidigt som Jern dokumenterar barnen med sin kamera vill hon också hjälpa dem genom en penninginsamling.

”När barnen såg bilderna bad de mig visa dem till så många som möjligt. Jag vill inte utnyttja deras misär för att vinna priser. Därför känns det naturligt att använda uppmärksamheten till att förbättra deras villkor och ge dem möjlighet att gå i skola.”

www.worldphoto.org kan man titta på de nio bilderna som ingår i serien Glue Boys.

 

Lue lisää aiheista: