Journalismi

Sankariton tarina

Freelancetoimittajat Juha Kauppinen ja Sampsa Oinaala ovat seuranneet Talvivaaran kaivosta vuosien ajan. Talvivaaran vangit -kirja kurkistaa kulissien taakse.

Freelancetoimittajat Juha Kauppinen ja Sampsa Oinaala ovat seuranneet Talvivaaran kaivosta vuosien ajan. Talvivaaran vangit kurkistaa kulissien taakse.

”Seurasin kaivosta todella tiiviisti sen ajan, kun se kasvoi ilmiöksi. Syntyi ajatuksia, jotka eivät sopineet mihinkään juttuihin”, Kauppinen kertoo kirjan taustasta.

”Talvivaara on niin iso tarina, ettei se mahdu mihinkään lehtijuttuun tai edes elokuvaan”, Oinaala sanoo.

Ja tarina jatkuu, mutta kirjantekijät aikovat ottaa siihen etäisyyttä.

Kauppinen kertoo tekevänsä töitä vapaana toimittajana ajatuksella: ”Jotain muuta kuin Talvivaaraa.”

Oinaala kertoo ryhtyvänsä keräilemään ”syrjäseutujen pieniä tarinoita, joilla ei välttämättä ole minkäänlaista uutisarvoa”.

Tutkivana toimittajana kaivosta kaivelleen Kauppisen ja kerronnallisen journalismin keinoja hyödyntävän Oinaalan kirjoitukset kuvaavat kaikkien tuntemaa uutisaihetta. He tulevat myös valottaneeksi, miten toimittajat työstävät aihetta, joka kasvaa suuriin mittoihin.

Aihe vangitsi tekijänsä, kuten se teki kaikille asianosaisille – ja luonnolle. Sankareita kertomuksessa ei ole, elleivät heitä ole tavalliset ihmiset, kuten kirjantekijät vihjaavat.

Juha Kauppinen ja Sampsa Oinaala: Talvivaaran vangit Siltala 2016.