Journalisten

Stiftelserna räddar nyhetssommaren

Den efterlängtade semestern närmar sig för mediehusens reportrar och fotografer.

Nu väntar nyhetsredaktionerna spänt på besked om vilka blivande journalister som kommer att hålla ställningarna i år.

”Intresset för praktikstipendierna är ungefär som tidigare år. En del av de som beviljas stipendiet väljer att inte ta emot det och då delas det ut till den som står näst i tur”, säger Annika Pråhl på Svenska Kulturfonden, som tillsammans med Konstsamfundet ger stipendier till journaliststuderanden för sommarpraktik på samtliga finlandssvenska dagstidningar.

Även Harry Schaumans Stiftelse erbjuder finansiering för ett halvdussin sommarpraktikplatser på HSS Medias tidningar.

”Utan stiftelsefinansieringen skulle det vara kris inför den här sommarren. Antalet platser har minskat drastiskt under de senaste fem åren och utan stipendium är det numera svårt att få sommarjobb på redaktionerna”, säger Ari Nykvist, universitetslärare på ÅA.

Han ser också en ny trend där redaktioner tar in sommarvikarier från Sverige, där det råder stor brist på praktikplatser.

”Konkurrensen om de få platser som finns blir ännu hårdare när det finns erfarna reportrar från Sverige tillgängliga.”

Åbo Underrättelsers redaktion siktar Pär Landor på att få in fem sommarvikarier, varav tre stipendiater. Landor ser stiftelsernas stöd för sommarpraktik som ett otroligt viktigt tillskott under rådande ekonomiska omständigheter. Han är ändå ambivalent i rekryteringen.

”Varje praktikant är ny hos oss och därför är det svårt att veta hur stort ansvar var och en är beredd att ta. Förr kunde man ta in också någon som saknade journalistutbildning, men hade andra kompetenser. Det bekymrar mig att rörelsemånen blivit så liten att man måste satsa enbart på säkra kort.”

Han förväntar sig att varje sommarjobbare ska behärska allt inom print och det mesta inom webb.

ÅU står inför sin första sommar som sjudagarstidning, vilket gör det speciellt viktigt att hitta kompetenta sommarjobbare.”