Journalismi

JSN:ltä seitsemän langettavaa

Langettavan päätöksen saivat Ilta-Sanomat, Itä-Savo, Helsingin Uutiset, Aamulehti, MTV, Kouvolan Sanomat ja Sisä-Suomen Lehti.

JSN antoi tammikuun kokouksessaan seitsemän langettavaa ja kolme vapauttavaa päätöstä. Tiedotteessaan neuvosto toteaa, että alkuvuoden langettavien ja vapauttavien välinen suhde ei ole niin paha, miltä se näyttää, koska puheenjohtaja on tehnyt itsenäisesti neljä vapauttavaa ratkaisua, jotka eivät vielä ole valitusajan kestäessä julkisia.

Langettavan päätöksen saivat Ilta-Sanomat, Itä-Savo, Helsingin Uutiset, Aamulehti, MTV, Kouvolan Sanomat ja Sisä-Suomen Lehti. Ilta- Sanomat ja Itä-Savo syyllistyivät piilomainontaan. Helsingin Uutiset ei korjannut olennaista asiavirhettä.

Aamulehti ja MTV eivät kertoneet lainaamaansa lähdettä. Kouvolan Sanomat rikkoi haastattelun ja avoimen tiedonhankinnan pelisääntöjä sekä yksityisyyden suojaa. Sisä-Suomen Lehti kertoi asiaankuulumattomasti henkilö uskonnollisesta taustasta.

Yle Keski-Suomen verkkouutista ja videota koskenut vapauttava päätös syntyi äänin 8 – 4. Kantelun mukaan Jyväskylään perustettua mini-Ikeaa käsitelleen jutun tyyli oli mainostava.

Neuvosto käsitteli myös muutoksenhakupyynnön Risto Uimosen tekemään vapauttavaan päätökseen kanteluissa virheelliseksi väitetystä Helsingin Sanomien kolumnista. Uimosen päätös jäi voimaan.

JSN valitsi myös uudet varapuheenjohtajat. Ensimmäinen varapuheenjohtaja on toimituspäällikkö Jyrki Huotari MTV:stä, toinen vapaa toimittaja ja yrittäjä Pasi Kivioja ja kolmas yleisöä edustava Supersonin luova johtaja Anssi Järvinen.