Työelämä

Ihmisten ja firman mies

Millaista on siirtyä luottamusmiehestä esimieheksi? Alma 360:sta Otavamediaan muuttanut Sami Turunen kertoo.

Syksyllä Sami Turunen puhui Journalistille Alma 360:n pääluottamusmiehenä. Nyt hän työskentelee kymmenen hengen tiimiesimiehenä Otavamedia OMA:ssa, jonka yhtiö muodosti ostamastaan Alma 360:sta, Otavan Asiakasviestinnästä, MCI Pressistä ja DeCo Mediasta.

”Neljästä luottamustehtävissä toimineesta tuli esimiehiä. Kyynikko voisi ajatella, että näin saatiin hiljennettyä kokeneet luottamusmiehet. Itse uskon johdon nähneen, että pitkä luottamusmieskokemus pätevöittää ja antaa hyviä eväitä myös esimiestehtäviin.”

Turusen mielestä nykyaikainen työnantaja ymmärtää, että luottamusmies ei ole mikään vastapuoli, vaan osa hänenkin tehtäväänsä on ajatella firman parasta.

”Firman menestys takaa sen, että työntekijät menestyvät ja heillä riittää työtä. Toki edelleen on niitäkin, joiden mielestä luottamusmies on perkeleestä seuraava ja yrittää vaan jarruttaa asioita. Yrityksissä ja toimialoilla on erilaisia todellisuuksia.”

Turunen sanoo, että kuten vanhassa, myös uudessa roolissa häntä ajaa vilpitön halu tehdä parasta mahdollista työtä sekä firman, johtamisen että ihmisten eteen.

”Haluan olla rakentamassa yhtiötä, joka tekee hyvää tulosta niin, että ihmisillä on hyvä olla.”

Turusen mielestä pääluottamusmies ja tiimiesimies työskentelevät melko samanlaisten asioiden äärellä. Molemmat miettivät, miten asiat tehdään järkevästi, miten ihmisiä motivoidaan ja mikä on kullekin luontevin rooli ja tapa tehdä työtä. Myös työsuhteisiin liittyviä asioita setvitään.

Silti erojakin on, kuten esimerkiksi se, että esimies tulee työtaistelun aikana töihin, riippumatta liittoon kuulumisesta.

”Mutta ei tätä nyt ensimmäiseksi kannata ajatella mahdollisten ongelmatilanteiden näkökulmasta.”

Turunen toimi Alma 360:ssa pääluottamusmiehenä yhteensä kahdeksan vuotta. Uudesta roolistaan hän joutunut muistuttamaan itseään muutaman kerran.

”Vaikka esimiehenkin tehtävä on miettiä työntekijöiden jaksamista ja työkuormaa, hänen pitää myös pystyä järjestämään työt niin, että työntekijät saavat mahdollisimman paljon ja tehokkaasti tehtyä.”

”Ja jos vaikka it-järjestelmässä on ongelmia, minä en voi nyt alkaa ensimmäisenä kiukutella vaan tehtäväni on luoda uskoa, että asiat järjestyvät. Lempisanontani onkin nykyään: otetaan murhe kerrallaan.”