Nimitys

Esimerkin voimalla

Jussi Eronen, 42, aloitti Ylen ajankohtais- ja featuretiimin esimiehenä 3. syyskuuta.

Miksi siirryt pitkältä MTV-uralta Yleen?

MTV:ssä kolusin jo kaikki kiinnostavat polut. Tulin kesätoimittajaksi, olin reportterina, vaaliohjelmissa, erikoistoimittajana, 45 minuuttia -ohjelman vastaavana tuottajana ja toimituspäällikkönä. Uutis- ja ajankohtaistoimituksen johtoryhmässä olin yhdeksän vuotta.

 

Mikä Maikkarista työntää, mikä Yleen vetää?

Meillä oli MTV:ssä rakentamani ajankohtaistoimitus, dream team, mutta firma ajoi talouskurimuksessa sen alas. Haluan kokeilla, mitä saan aikaan Ylen huippuammattilaisten kanssa Suomen suurimmassa uutiskoneessa.

 

Mitä mieltä olet siitä, että Ylen roolia tutkitaan taas?

Totta kai Ylen eri tehtävien tarpeellisuudesta voi keskustella. Mielestäni uutis- ja ajankohtaistoiminta on joka tapauksessa julkisen palvelun ydintä. Olen aina arvostanut Yleä ja toivon, että eurooppalaiset sivistysvaltiot pitävät yleisradioyhtiöistään huolta. Verkossakaan Facebook tai Google eivät riitä tiedonsaannin turvaajiksi, vielä vähemmän vallan vahtikoiriksi.

 

Miten sytytät uuden, organisaatiouudistusten riepotteleman tiimisi Ylellä?

Rakastan journalistista työtä, jossa luovuus ja yhteiskunnallinen merkitys kohtaavat. Johdan edestä ja esimerkin kautta, innostuksella on tapana tarttua. Motivaatio syntyy työn ilosta. Työn ilo syntyy kiitoksesta, jota tulee katsojilta ja lukijoilta.

 

Tärkein asia, jonka olet toimittajana oppinut?

Älä koskaan luovuta. Jossain on joku, joka tietää.

 

Tärkein asia, jonka olet esimiehenä oppinut?

Matkan varrelta ovat mieleen jääneet neuvot: ”Life is short, concentrate on stories that matter” ja ”Iloinen ja hyvä ihmisen olla pitää”. Ensimmäinen toimii journalistisen työn johtamisessa, toinen ihmisten johtamisessa. Kokemuksesta tiedän, että tukaliltakin tuntuvista tilanteista selviää. On vain mentävä tulta päin. Sotkuiset vyyhdit avataan yksi solmu kerrallaan.

 

Miten televisiosta tehdään taas muodikas?

Telkkaria katsotaan Suomessa nyt enemmän kuin koskaan. Kasvava mobiilikatselu tulee siihen päälle. Tulevaisuus on liikkuvan kuvan – eli televisio-osaajien.

 

Olet taustaltasi tutkiva journalisti. Mistä rohkeus siihen työhön?

Rohkeus syntyy, kun näkee, että oma työ paljastaa epäkohtia. Meidän ei tarvitse olla pelottomia tai yli-ihmisiä. Tavallisella kansalaisrohkeudella ja sinnikkyydellä pääsee pitkälle.

 

Mitä teet vapaa-ajallasi?

Kuskaan neljää lasta partioleireille, viulutunneille, futisturnauksiin ja hiihtokisoihin. Lasten harrastusten mukana touhuaminen on ihan mahtava juttu.

Jussi Eronen, 42, aloitti Ylen ajankohtais- ja featuretiimin esimiehenä 3. syyskuuta. Hän on työskennellyt MTV:ssä vuodesta 1996, viimeksi uutisten tutkivasta ryhmästä, aamu- ja ajankohtaisohjelmista sekä SuomiAreenasta vastaavana toimituspäällikkönä. Hän on saanut muun muassa Suuren journalistipalkinnon, Lumilapio- palkinnon ja Koura-palkinnon.