Anna hyvän kiertää

Vanhan viisaudella

”Pakko on kolumnistin muusa: jokaviikkoinen deadline, johon mennessä tekstin on valmistuttava”, sanoo Talouselämän toimittaja Esko Rantanen.

”Pakko on kolumnistin muusa: jokaviikkoinen deadline, johon mennessä tekstin on valmistuttava”, sanoo Talouselämän toimittaja Esko Rantanen.

”Idea tähän kolumniin (Risukasa, johon päivä ei paista) tuli päivittäisestä uutisvirrasta, joka tulvii yksittäisiä tilasto- ja muita tietoja eri asioista.

Kirjoittamiseen meni osapuilleen aamupäivä. Monesti työskentelen niin, että kerään päivittäisestä uutisvirrasta erilaista tietoa, jota säilön omaan tiedostooni ’raaka-ainevarastoksi’. Jossain vaiheessa tiedon palasista kypsyy ajatus ja siitä teksti. Näin kävi nytkin.

Tätä kirjoitusta ei tarvinnut erikseen taustoittaa. Neljänkymmenen vuoden kokemukseni on koko ajan taustana, jota vasten tulkitsen maailman menoa. Koska teen nelipäiväistä työviikkoa ja pari muuta juttua kolumnin lisäksi, ei aikani useinkaan riitä erityiseen taustoittamiseen.

Vältän puoluepolitiikkaa, eikä tämäkään kirjoitus sisällä puoluepoliittista kannanottoa, vaikka siinä sivutaan agraariperäisen puolueen vaalimenestystä. Agraarisuus on minulle sosiologinen käsite.

Taloustoimittajalla voi olla (mutta ei pidä olla) puoluekanta. Monella kanta onkin, mutta moni on sitä vaihtanutkin, osa jopa useita kertoja. Minusta puoluepolitiikka on ahdistavaa eikä se sovi mielenlaadulleni. Puolueideologioihin nojaava talouspolitiikka ei voi muuttaa maailman menoa tai nostaa Suomea tästä liemestä, jossa nyt olemme.

Talouselämän tärkein tehtävä on tarjota älyllistä tyydytystä lukijalleen – ei lukijan perseen nuoleminen. Lehtemme on pärjännyt hyvin viime aikoina kovan työmoraalin ansiosta. Meillä on myös ollut tapana tukea kollegoja eikä potkia heitä nilkoille ja kampittaa.

Saan suoraa palautetta harvoin, mutta lehdennumerokohtaisista kyselyistä ilmenee, että minulla on joukko uskollisia lukijoita. Olen jo vanha enkä usko, että voin paljonkaan tarjota idealistisille nuorille. Luulen, että lukijoillani on melko paljon elämänkokemusta.”

Kuva: Kokemuksen ääni. Neljäkymmentä vuotta Talouselämässä työskennellyt toimittaja Esko Rantanen haluaa tarjota lukijoilleen älyllistä tyydytystä.

Ainolan valinta

Iltalehden toimittaja Olli Ainola valitsi palstalla esiteltäväksi taloustoimittaja Esko Rantasen.

”Hänellä on ikää kunnioitettavat 68 ja suoltaa juttuja enemmän kuin normit määräävät. Esimerkillinen, varma, hötkyilemätön kollega, jolla on valtava tuntemus ja sivistys. Hänen
jokaviikkoiset kolumninsa Talouselämässä saavat ajatukset hyrräämään. Ne ovat kutkuttavia ja koukuttavia.

Esimerkiksi nostan Talouselämässä 17. huhtikuuta julkaistun kolumnin Risukasa, johon päivä ei paista. Rantanen murskaa lakonisella mutta viiltävällä tyylillään suomalaisia myyttejä, tässä tapauksessa myytin pohjoismaisesta hyvinvointiyhteiskunnasta. Suomi kuuluu pikemmin kaalimaihin kuin kehittyneiden länsinaapureidemme rinnalle.”

Esko Rantanen

Talouselämän toimittaja, joka seuraa erityisesti metsäyhtiöitä, EU:ta, finanssitoimialaa, Nokiaa, julkistaloutta ja talouspolitiikkaa.

Talouselämässä vuodesta 1975. Sitä ennen tiedottajana Eläketurvakeskuksessa ja Suomen Pankkiyhdistyksessä.

Yhteiskuntatieteiden maisteri 1969, pääaine lehdistö- ja tiedotusoppi.

Taloustoimittajat ry:n kunniajäsen, SAL:n tunnustuspalkinto vuonna 2007.