Media-ala

Uusi lehti Ruotsin freelancereille

Ruotsissa alkoi toukokuun alussa ilmestyä uusi lehti, Frilansen. Nimensä mukaisesti freelanceaiheisiin keskittyvän lehden julkaisija on Ruotsin Journalistiliitto.

Ruotsissa alkoi toukokuun alussa ilmestyä uusi lehti, Frilansen. Nimensä mukaisesti freelanceaiheisiin keskittyvän lehden julkaisija on Ruotsin Journalistiliitto. Sitä jaetaan Journalistenin ja Fotografisk Tidskriftin liitteenä.

”Haluamme aivan erityisesti satsata freelanceaiheisiin, ne ovat kiintoisa osa journalismia”, sanoo Journalistenin ja nyt myös Frilansenin päätoimittaja Helena Giertta.

Noin viisitoista prosenttia Ruotsin journalistiliiton 17 000 jäsenestä on freelancereita, ja määrä on kasvussa.

”Freelancereilla on osittain muita mielenkiinnon kohteita kuin työsuhteisilla. He haluavat muita enemmän tietoa esimerkiksi verotuksesta, verovähennyksistä ja myynnistä”, Giertta toteaa.

Frilansen ilmestyy neljä kertaa vuodessa. Journalistiliiton Frilans Riks -osasto on etukäteen sitoutunut ostamaan tietyn määrän mainostilaa lehdestä. Osaston rahoittama nettisivu Frilansjournalisten.nu lakkautettiin huhtikuun lopussa.

”Lehden sisällössä on paljon suoraan freelancereilta saatuja aiheita. Tavoitteemme on antaa käytännön vinkkejä ja inspiraatiota työskentelyyn, mutta julkaisemme myös kolumneja ja henkilöhaastatteluja.”

Esimerkkinä lehden tavasta käsitellä aiheitaan Giertta nostaa Frilansenin ensimmäisestä numerosta esille jutun, jossa kokenut ja aloitteleva freelancetoimittaja keskustelevat työn luonteesta: arkisista haasteista ja siitä, mikä freelancerina työskentelemisessä on tärkeää.