Työelämä

Merellinen kesämökki

Valokuvaaja Tiina Somerpuro vaihtoi retkipyöräilyn perheystävällisempään purjehdusharrastukseen.

Sade tihkuu vapunjälkeiseen merenrantaan Itä-Helsingin Puotilassa. Telakalla on vielä puolenpäivän aikaan hiljaista. Valokuvaajapariskunta Tiina ja Veikko Somerpuro ovat kuitenkin jo työn touhussa. Kuusivuotias Sylvi-tytär uppoutuu Netflixin tarjontaan vanhempien viimeistellessä 31-jalkaista Inferno-purjevenettään Aukustaa vesillelaskukuntoon. Purjehduskausi on ovella.

Kauppalehdessä kuvaajana työskentelevä Tiina Somerpuro sanoo perheen uuden elämäntavan alkaneen noin viisi vuotta sitten juuri hänen innostuksestaan.

”Olin haaveillut veneestä. Olen aina ollut merelletuijottaja, vaikka olen Sisä-Suomesta kotoisin. Sitten eräs ystävä kysyi, haluaisinko lähteä hänen veneeseensä kimppaan. Jotenkin saimme purjeet hoidettua, ja pääsimme Helsingin edustan laivaliikenteen seassa eteenpäin.”

Loppukesästä 2013 lähtien Somerpurot ovat purjehtineet omalla veneellään. Vesillä vietetään toukokuun ja lokakuun välillä lähes kaikki viikonloput.

”Lisäksi heinäkuussa on tarkoitus taas olla kuukausi merellä. Viime vuonna purjehdimme lomallamme Ahvenanmaalle. Saaristomerellä on tarkoitus retkeillä myös tänä kesänä, ja nyt olemme suunnitelleet purjehdusta myös Tallinnaan”, Somerpuro kertoo.

 

Somerpurojen vene on sen verran hyvin varusteltu ja tilava, että purjehdusretkiin on helppo yhdistää myös muut harrastukset, ruoanlaitto ja hyvät viinit. On helppo uskoa työstressin kaikkoavan kun vene lipuu Kustaanmiekasta Helsingin edustalle.

”Olemme joskus päättäneet vasta siinä vaiheessa tuulen mukaan, lähdemmekö itään vai länteen”, Somerpuro sanoo.

Purjepinta-alaltaan suhteellisen suuren veneen kanssa riittää merellä koko ajan tekemistä.

”Aukusta kulkee kevyessäkin tuulessa hyvin, mutta reivikynnys on alhainen. Tuulen koventuessa purjepinta-alaa pitää pienentää. Säätiedotuksia pitää tietenkin seurata, ja olen opetellutkin, miten säätä pystyy lukemaan pilvistä. Myös moottorin huoltamista sekä sähkö- ja putkihommia on saanut opiskella”, Somerpuro kertoo.

 

Somerpurot harrastivat ennen tyttären syntymää retkipyöräilyä, mutta se on jäänyt veneilyn tultua kuvaan.

”Tämä on keski-ikäisempi ja -luokkaisempi tapa retkeillä. Tavallaan koti kulkee mukana. Tai kesämökki merinäköalalla!”

Silti kyse on myös jännittävästä haasteesta.

”Meri on hieno, kiehtova elementti. Oman itsensä ylittäminen on upeaa, se, että uskaltaa lähteä veden ja tuulen armoille.”

Suosikkialueekseen Tiina Somerpuro nostaa Saaristomeren.

”Se on yksi maailman hienoimmista paikoista. Espoon Ison Vasikkasaaren auringonlasku on lämmin ja kaunis. Idässä päin Sipoon Kaunissaari on klassikko.”

Kuva: Tiina Somerpuro laski Aukusta-veneensä vesille toukokuun puolivälissä. Kesän suunnitelmiin kuuluu uutena reittinä Tallinnan-purjehdus. ”Sehän on sinänsä helppo, suora reitti. Saaristomeren sokkeloiset reitit ovat haastavampia.”