Media-ala

Vähennyksiä äärirajoilla

MOT ry:n puheenjohtaja Sari Korpela-Välisaari ei ymmärrä MTV:n henkilöstön vähennystarpeen mittaluokkaa.

MTV:n ohjelmatyöntekijät ry:n puheenjohtajan, uutistoimittaja Sari Korpela-Välisaaren kevät muuttui viime viikolla astetta raskaammaksi, kun työnantaja ilmoitti aloittavansa massiiviseen henkilöstövähennykseen tähtäävät yt-neuvottelut.

MTV kertoi ulkoistavansa 126 urheilu- ja uutistuotannon työntekijää kokonaisuudessaan uuteen yhtiöön, Mediahub Helsinkiin.

”Tiedän, että ala on kriisissä. Eihän kukaan tunnu tietävän, mitä pitäisi tehdä. Pystyn siis jollain tavalla ymmärtämään säästöjen hakemisen uutistoiminnan ulkoistamisella. Firma ei voi pyöriä pitkään tappiolla, ja säästöjä on haettava. Mutta irtisanomistarpeen ilmoitettua suuruutta en ymmärrä.”

Mediahub aloitti heti tällä viikolla 50 henkilötyövuoden vähentämiseen tähtäävät yt-neuvottelut. Lisäksi MTV Oy:n puolella tähdätään 55 – 75 henkilötyövuoden vähennykseen. Kaiken kaikkiaan ilmoitettu vähennystarve on lähes kolmannes MTV:n noin 390 työntekijästä.

Työtahti on MTV:n uutistoimituksessa jo valmiiksi intensiivinen. Silti työnantaja on ilmoittanut, että sisältöjen määrästä tai laadusta ei olla tinkimässä.

”Tämä porukka on joutunut ja tottunut venymään ja joustamaan, paljon”, Korpela-Välisaari sanoo.

”Toivon ja uskon, että muutokset eivät näy laadussa. Mutta pelkään, että ihmisten jaksamisessa vähennykset kyllä näkyvät.”

Korpela-Välisaari sanoo rajujen vähennysten tuntuvan kohtuuttomilta, varsinkin kun toimitusjohtajan huhtikuun alussa työntekijöille pitämässä infotilaisuudessa annettiin ymmärtää säästötavoitteita jo saavutetun.

”Pitää sanoa, että olemme olleet tiukilla, kun nyt on ollut paha flunssa-aaltokin. Kyllä porukalta on vapaapäiviä mennyt, ja työtuntitavoitteet ovat paukkuneet. Työntekijät ovat ylpeitä siitä, että tekevät uutisia MTV:lle. Kieltämättä mietityttää, minkä verran työnantaja tätä työtä arvostaa. Ymmärrän kuitenkin, että yhtiön on tehtävä rajuja muutoksia, jotta työtä olisi jatkossakin”.

 

MTV:n työehtosopimus on voimassa marraskuun 2016 loppuun saakka. Tessiin ei voi kajota liikkeenluovutuksen yhteydessä.

”Mutta mitä tapahtuu sen jälkeen”, Korpela-Välisaari pohtii.

”Olen satavarma, että työoloja yritetään heikentää. Saa nähdä, yritetäänkö heikennyksiä jo nykyisen tessin aikana. Olen saanut myös sitä viestiä jäseniltä, että osa on valmis joistain eduista jopa luopumaan säilyttääkseen työpaikkoja.”

Korpela-Välisaari toivoo, että alkaneissa neuvotteluissa yt-neuvottelujen henki toteutuu, ja myös työntekijöiden esityksiä kuunnellaan.

”Toivon, että selviämme mahdollisimman vähin vaurioin.” l

Sari Korpela-Välisaari
MTV:n uutis- ja ajankohtaistoimituksen toimittaja vuodesta 2008.
MTV:n ohjelmatyöntekijät ry:n puheenjohtaja vuoden 2013 alusta. RTTL:n varapuheenjohtaja vuodesta 2012.