Journalismi

Piilomainonnasta kaksi langettavaa

JSN antoi maaliskuun kokouksessaan kolme langettavaa päätöstä, joista kaksi liittyi piilomainontaan.

Iltalehti sai langettavan, koska sen verkossa julkaistu autoilmoitus ei erottunut riittävän selvästi ilmoitukseksi. Hevosurheilu puolestaan sai langettavan julkaistuaan jutun peliyrityksen asiakashankintatempauksesta. Koko sivun jutussa kuultiin vain kyseisen yrityksen edustajaa, joka sai kehua vapaasti tarjoustaan. JSN:n mukaan juttu oli yksipuolinen, kritiikitön, mainosmainen ja tehty peliyrityksen ehdoilla.

Keskisuomalaisen langettavan perusteina olivat virheen korjauksen ja konserniyhteyden kertomisen laiminlyönti. Lehti uutisoi, että sen tilaajat äänestävät ei-tilaajia aktiivisemmin, mutta juttu antoi asiasta liian edullisen kuvan. Lehti ei pyynnöstä huolimatta korjannut uutista eikä kertonut, että oli itse tilannut tutkimuksen. Lehti jätti myös mainitsematta, että lehti ja tutkimuksen tekijä kuuluvat samaan konserniin.