Journalismi

Kohti ratkaisuja

Kehitysmaiden asukkaat pitäisi esittää mediassa ongelmien ratkaisijoina eikä osana ongelmia, sanoo uutistoimisto IPS:n toimittaja Milla Sundström.

Ebola-virus levisi viime vuonna Länsi-Afrikassa. Kuolonuhrien määrällä mitattuna ebola ei ollut Afrikan isoin kriisi eikä tautia esiintynyt kuin muutamassa maassa. Silti virus oli viime vuoden isoimpia uutisia. Miksi?

”Katastrofien merkitystä paisutellaan mediassa, jos on jonkinlainen riski, että katastrofi voi levitä länsimaihin”, sanoo kehityskysymyksiin erikoistuneen IPS-uutistoimiston toimittaja Milla Sundström.

Myös yli sadassa maassa toimiva IPS kertoo kriiseistä, mutta jutut keskittyvät ongelmien ehkäisyyn ja ratkaisemiseen.

”IPS:n jutuissa kehitysmaiden asukkaat ovat ongelmien ratkaisijoita, eivät ongelma.”

IPS eroaa monin tavoin muista uutistoimistoista. Toimisto ei tavoittele voittoa, sen budjetti on pieni, ja sen jutut ovat paikallisten journalistien kirjoittamia.

”Toimittajien paikallisuus antaa jutuille vakaamman kaikupohjan kuin paikalla piipahtavan laskuvarjojournalistin raportointi. IPS:n juttujen päähenkilöt etsitään ruohonjuuritasolta, ja he ovat usein naisia ja lapsia tai eri syrjittyjen ryhmien edustajia.”

”Laskuvarjojournalistikin” pystyy Sundströmistä silti tekemään hyvän jutun.

”Paikallisesta fikseristä on usein paljon apua. Kannattaa myös muistaa, että ihmiselon peruskysymykset – toimeentulo, terveys, lasten tulevaisuus ja ihmissuhteet – ovat kaikkialla ihan samoja, vaikka mittakaava vaihtelee. En oikeastaan ajattele työtäni kehitysmaajournalismina vaan yrityksenä lisätä ihmisten välistä ymmärtämystä globaalisti.”

Suomen IPS:ssä 26 vuotta työskennellyt Sundström kääntää ja editoi IPS:n juttuja sopiviksi toimiston parillekymmenelle suomalaisasiakkaalle.

Suomalaismedian kehitysmaajuttujen laatu on Sundströmistä parantunut 2000-luvulla.

”Tietoa on entistä paremmin saatavilla, ja matkailu myös kehitysmaissa on lisääntynyt. Nimenomaan kehityskysymyksiin paneutuva kirjoittaminen on kuitenkin viime aikoina vähentynyt, kenties lehtien talouskurjuuden vuoksi.”

IPS:n media-aiheisia juttuja voi lukea Journalistiliiton verkkosivuilla: journalistiliitto.fi

Kuva: Yhteistyö vie asiakkaita. Milla Sundström on kehityskysymyksiin erikoistuneen IPS-uutistoimiston  ainoa toimittaja Suomessa. Toimisto on menettänyt asiakkaitaan viime vuosina. Suurin syy asiakaskatoon on ollut maakuntalehtien yhteistyö ulkomaanuutisoinnissa.