Sananvapaus

JSN linjasi: Lähdesuojasta sovittava tarkasti

Julkisen sanan neuvosto antoi kokouksessaan 23. huhtikuuta MTV:lle vapauttavan päätöksen runsaasti keskustelua herättäneessä lähdesuojatapauksessa.

Julkisen sanan neuvosto antoi kokouksessaan 23. huhtikuuta MTV:lle vapauttavan päätöksen runsaasti keskustelua herättäneessä lähdesuojatapauksessa.

”Päätös on merkittävä uusi linjaus siihen, miten Journalistin ohjeiden kohtaa lähdesuojasta tulkitaan”, JSN:n puheenjohtaja Risto Uimonen sanoo.

Päätöksessä todetaan, että toimituksilla on velvollisuus huolehtia osapuolten ymmärtävän lähdesuojasopimuksen syntyneen. Toimituksen ja lähteen on oltava samaa mieltä siitä, mitä asiaa sopimus lähdesuojasta koskee. JSN:n mukaan lähdesuojasta pitää sopia niin, että toimitus tietää, kenelle se antaa suojan ja miksi.

JSN:n saamassa kantelussa katsottiin MTV:n ja sen toimittajan rikkoneen lokakuisen terrorismipidätysuutisen yhteydessä hyvää journalistista tapaa ja antamaansa lupausta lähdesuojasta. MTV:n toimittaja oli saanut nimettömän yhteydenoton, jossa maistiaisena tarjottiin ennakkotietoa tulossa olleista pidätyksistä. Anonyymisti yhteyttä ottaneen virkamiehen ajatuksena oli jatkossa myydä tietoja MTV:lle.

JSN toteaa vapauttavassa päätöksessään, että osapuolet ”eivät tässä tapauksessa voineet sopia lähdesuojasta, koska uutisvihjeen antanut virkamies pysyi tuntemattomana eikä suostunut keskustelemaan toimituksen kanssa.”

JSN:n mukaan MTV:llä myös oli oikeus kertoa rahastusyrityksestä yleisölle.

Vapauttavan päätöksen saivat myös Suomen Kuvalehti, Nya Åland, Helsingin Sanomat sekä Aamulehti, jonka kanssa saman jutun julkaissut Valkeakosken Sanomat sai langettavan. Myös Hufvudstadsbladet sai langettavan.

Lue lisää aiheista: