Työelämä

Elämää zombina ja konservatiivina

Millaista on elää miehitetyssä maassa? Miltä tuntuu zombin purema? Mistä kumpuaa konservatiivipoliitikon arvomaailma? Roolipelaaja Maria Pettersson tietää.

Moni tuntee toimittaja Maria Petterssonin tv-keskustelijana ja kolumnistina. Harvempi tietää, että hän on ollut myös upseeri,
lobbari, amerikkalainen kotiäiti, peikko ja zombi. Muun muassa.

Pettersson on harrastanut liveroolipelaamista eli larppausta 15 vuotta. Yhteensä hän on osallistunut noin 70 hahmona pariin
sataan larppiin.

”Toisen ihmisen tai olennon elämään, tunteisiin ja tilanteeseen eläytyminen on mullistava kokemus.”

Osa Petterssonin hahmoista on ollut ajatusmaailmaltaan lähellä häntä itseään, osa hyvin kaukana.

”Yhdessä pelissä hahmoni halusi kristillisdemokraattien eduskuntaehdokkaaksi. Uskon pelin ansiosta ymmärtäväni paremmin kristillisdemokraattien ajattelutapaa ja sitä, mistä heidän arvonsa ja toimintatapansa kumpuavat.”

 

Eläytyminen erilaisten pelihahmojen nahkoihin auttaa Petterssonista journalistin työssä. Se helpottaa ymmärtämään haastateltavien elämäntilanteita ja tietoisemmin vaihtelemaan erilaisia rooleja toimittajana.

”Kun haastattelee tavallista ihmistä hyvin henkilökohtaisesta asiasta, toimittajan hahmo on lähellä terapeuttia. Kun poliitikolta tiukkaa jotakin, hahmo on hyvin toisenlainen.”

Lokakuussa Pettersson järjesti Journalistiliiton opiskelijaseminaarissa pikalarpin, jossa osallistujat eläytyivät vuorotellen juttuja myyvien ja ostavien toimittajien asemaan.

Kun Pettersson aloitti larppauksen, roolipelaaminen oli lähinnä nuorten ja nuorten aikuisten fantasiakirjallisuudesta ammentava harrastus. 2000-luvulla pelien aihepiiri on laajentunut, ja pelaajien keski-ikä on noussut.

Petterssonille larppaus on taidemuoto. Hän osallistuu etupäässä peleihin, joissa on yhteiskunnallinen teema, esimerkiksi rasismi, valtasuhteet tai ympäristönsuojelu.

”Larppi on hyvin voimakas ilmaisukanava. Siinä pääsee syvemmälle sisään johonkin asiaan kuin lehtijuttuja kirjoittaessa tai lukiessa.”

Toissa vuonna Pettersson oli järjestämässä kansainvälistä Piiritystila-larppia, joka siirsi palestiinalaisalueiden poliittisen tilanteen Suomeen. Pelissä kuvitteellinen Uralia miehitti Suomea. Arabimaat taas muistuttivat Piiritystilan maailmassa pohjoismaita, ja niistä saapui toimittajia ja vapaaehtoisia auttajia Suomeen.

”Peli oli kaikille vahva kokemus. Eurooppalaiset osallistujat saivat kokea, millaista on elää miehityksen keskellä. Palestiinalaiset osallistujat pääsivät näkemään oman tilanteensa ulkopuolisen silmin.”

Maria Pettersson

  • 30-vuotias helsinkiläinen vapaa toimittaja.
  • Ylen Aamu-tv:n Jälkiviisaiden vakiokeskustelija. Tehnyt Yle Puheelle omaa nimeään kantavaa radio-ohjelmaa. Työskennellyt toimittajana Helsingin Sanomissa sekä päätoimittajana City-lehdessä ja Ylioppilaslehdessä.
  • Opiskellut yliopistossa venäjää ja kirjallisuutta.