Media-ala

Mies ja ääni

Pentti Fagerholm oli Suomen Yleisradion lähes virallinen ääni vuosikymmeniä, radiokuuluttajana vuodesta 1956 ja lähetystoiminnan esimiehenä (pääkuuluttajana) 1977 – 1998. Kun hän jäi eläkkeelle, yli 70-vuotiaassa suomenkielisessä radiossa oli ollut vain neljä pääkuuluttajaa, Fagerholmia ennen Alexis af Enehjelm, Markus Rautio ja Carl-Erik Creutz, alan legendoja kaikki.

Pääkuuluttajan täytyi täyttää tiukat edellytykset: hyvä äänenlaatu ja esiintymiskyky eivät vielä riittäneet, piti olla sivistynyt ja kielitaitoinen. Vanhan ajan kuuluttajan ei tarvinnut puhua kaikkia kieliä, mutta aika harvinaistenkin ääntämisestä piti ottaa selvää.

Sivistynytkin ihminen voi jäädä mieleen rutiinisuorituksella. Vuosina 1972 – 1990 lähetetty, Penan esittämä stereotesti on radioklassikko: ”… seuraavassa kuulette metronomin tikitystä… ääneni kuuluu nyt epämääräisestä suunnasta…”

Ääni oli niin tuttu, että Fagerholmin ja liikennetoimittaja Esko Riihelän jutellessa paikallisjunassa joku väsynyt työmatkalainen huudahti vaunuosaston toisesta päästä: ”Sulkekaa nyt ihmeessä se radio!”.

Pentti Fagerholm oli ammattiyhdistysmies. Aivan erityisen uran hän teki RTTL:n johtavana kokousorganisaattorina ollessaan jo pomon tehtävissä. Vuosikokouksissa oli satamäärin osallistujia valtakirjoineen ja luottamusmiesvaaleissa parikin tuhatta äänestäjää. Pena johti valtakirjantarkastajia ja ääntenlaskijoita parikymmentä vuotta eläkkeelle lähtöönsä saakka. Hänet kutsuttiin RTTL:n kunniajäseneksi 1996.

Pentti oli intohimoinen radion kuuntelija lapsuudesta vanhuuteen. Erityisen lähellä sydäntä oli klassinen musiikki.  Pena oli riemastuttava humoristi, joka jaksoi elämänsä loppuun asti tehdä kärkeviäkin huomautuksia moitteettoman suomen kielen puolesta.

Pentti Fagerholm oli syntynyt Kuhmoisissa 25.1.1935 ja kuoli Helsingissä 20.2.2015.