Työelämä

Kautokeino on tilaisuus ajatella toisin

Toimittaja Jenni Leukumaavaara etsii alkuperäiskansajournalismiin rakentavia kulmia maisteriohjelmasta.

ILO:n alkuperäiskansasopimuksesta kirjoittavan nimi jää mieleen, eikä aina hyvällä. Toimittaja Jenni Leukumaavaara on oppinut saamelaiskysymysten herkkyyden muutettuaan Rovaniemelle freelanceriksi neljä vuotta sitten. Jokin on jonkun mielestä aina pielessä, oli juttu kirjoitettu miten vain.

”Ne ovat olleet journalistin urani vaikeimpia aiheita”, viitisentoista vuotta toimittajana työskennellyt Leukumaavaara sanoo.

Usein jo juttutilauksissa haetaan konfliktia. Leukumaavaara uskoo, että saamelais- ja muista alkuperäiskansa-aiheista voisi kirjoittaa toisellakin tavalla. Siihen hän etsii nyt työkaluja Norjan Kautokeinosta, missä saamelaiskorkeakoulu Sámi allaskuvla käynnisti tammikuussa alkuperäiskansajournalismin maisteriohjelman.

Laatuaan ensimmäinen kaksivuotinen ohjelma on suunnattu jo aiemmin asian parissa työskennelleille. Apulaisprofessori Lia Markelinin mukaan ohjelma antaa tuttuihin viestinnän teorioihin erilaisen näkökulman.

Leukumaavaaralle se sopii.

”Ensimmäisellä luennolla luvattiin hajottaa ajattelu, ja rakentaa se sitten uudelleen.”

 

Maisteriohjelman 14 opiskelijan joukko on kirjava. Mukana on sekä alkuperäiskansoihin kuuluvia että muita useasta eri maasta. Suomesta opiskelijoita on kolme. Ohjelman nuorin on parikymppinen ja vanhin yli viisikymppinen.

Ylitorniolta kotoisin oleva Leukumaavaara, 32, ei ole saamelainen. Pohjoissaamea hän alkaa nyt opiskella, koska kieli auttaa ymmärtämään kulttuuria.

Kerran kuussa viikon intensiivijaksoissa tapahtuva opetus mahdollistaa freelancetyön. Työskentelykenttä painottuu Rovaniemen ja Kautokeinon välille.

Leukumaavaara toivoo opiskelun avaavan uusia mahdollisuuksia.

”Journalismin murros on hyvä aika miettiä sitä, millä arvoilla sitä haluaa tehdä. Uskon, että tämä on hedelmällisempää kuin viimeksi parikymppisenä”, hän pohtii.

”Kautokeino on jo ympäristönä niin erilainen, että se antaa tilaisuuden ajatella toisin.”

Kuva: Toisella kierroksella. Opiskelijaelämä Kautokeinossa on Jenni Leukumaavaaran mukaan ”aika erilaista” kuin vuosikymmen sitten Jyväskylän yliopistossa journalistiikkaa opiskellessa. Kipakka pakkanen ja hinnakkaat ravintolat ovat houkutelleet humputtelun sijaan yliopiston saunaan ja kuntosalille.