Työelämä

Kauppinen tuli ketterään taloon

Perttu Kauppinen on aloittanut työn Etelä-Suomen Sanomien päätoimittajana ja mediatalo Esan sisällöntuotannon johtajana.

Aiemmin Kauppinen on työskennellyt Helsingin Sanomien uutisdeskistä ja digitaalisista julkaisukanavista vastaavana toimituspäällikkönä. Hänen edeltäjänsä Heikki Hakalan työsuhde päättyi Etelä-Suomen Sanomissa lokakuun lopussa.

Etelä-Suomen Sanomat haki päätoimittajakseen muutosjohtajaa. Mitä muutat ensimmäisenä?

Etlarilla oli jo valmiiksi kunnianhimoisia suunnitelmia digisisältöjen kehittämiseksi, joten sitä työtä tässä jatketaan. Tähän liittyen tarkastellaan myös organisaatiota ja työnkulkua.

Olet myös mediatalo Esan sisällöntuotannon johtaja. Mitä se pitää sisällään?

Etlarin päätoimittajuuden lisäksi vastaan Radio Voiman ja Itä-Hämeen sisältöjen kehittämisestä. Eri välineet tekevät paljon yhteistyötä jo nyt: Radio Voiman uutiset luetaan Etlarin toimituksesta ja lehdillä on juttuyhteistyötä. Kokemukset ovat hyviä, ja yhteistyöhön on tarkoitus panostaa jatkossakin eli sitä ilman muuta lisätään.

Edeltäjäsi Heikki Hakalan työsuhde päättyi yllättäen, ja päätoimittajien paikat voivat olla tuulisia. Millaisia paineita se asettaa?

En osaa ajatella, että se asettaisi erityisiä paineita juuri minulle. Kun tällaisen tehtävän ottaa vastaan, siinä haluaa tietysti tehdä parhaansa ja antaa kaikkensa.

Kuinka kauan paperilehdillä on elinaikaa jäljellä?

Isolle joukolle ihmisiä paperilehti on edelleen paras ja halutuin vaihtoehto. Sen tulevaisuuden varmistaa, että tuote pidetään kunnossa. Meille tärkeää ovat paikallinen sisältö, paikalliset ilmiöt ja puheenaiheet ja niiden taustoittaminen sekä myös kevyempi aineisto. Emme tee viihdettä, mutta lukijan pitää viihtyä lehden parissa.

Kuka on maakuntalehden pahin kilpailija digimarkkinoilla?

Pahin kilpailija digitaalisilla tai perinteisilläkään markkinoilla ei ole mikään yksittäinen taho. Kaikki mediat kilpailevat ihmisten ajankäytöstä. Journalistisen tuotteen on oltava sellainen, että ihmiset haluavat viettää aikaansa se parissa.

Irtisanouduit Helsingin Sanomista toimituspäällikön paikalta lokakuun lopussa. Miksi?

Ehdin olla Hesarilla toistakymmentä vuotta ja tehdä kaikenlaista. Alunperin minulla oli aivan toisenlaisia suunnitelmia, mutta sitten Etlarin tehtävä avautui sopivasti.

Millaisesta talosta lähdit?

Hesari on oikein hieno talo, siellä on töissä hienoja ihmisiä ja siellä tehdään tosi hienoa journalismia.

Millaiseen taloon tulit?

Jo lyhyen kokemuksen perusteella voin sanoa, että innostuneeseen ja ketterään, oikein hienoon taloon. Maakunnallinen media voi olla liikkeissään nopeampi.

Matti Nykäsen mukaan Etlarin kotikaupunki Lahti on ”mesta paikka”. Mikä on Lahdessa parasta?

Toistaiseksi ehdottomasti parasta ovat lahtelaiset. Ihmiset ovat tosi mukavia, avoimia, vilpittömiä ja hauskoja.