Nimitys

Into työsuhdeasioihin syttyi ensimmäisessä kesätyöpaikassa

Oikeusnotaari Sini Siikström on valittu Journalistiliiton työehtoasiamies Tytti Oraksen palkattoman vapaan sijaiseksi toukokuun loppuun saakka.

Siikström aloitti tehtävässä tammikuun alussa. Aiemmin hän on työskennellyt Superissa, Akavan, SAK:n ja STTK:n kesäduunari-infossa sekä IAET-kassassa.

Olet erikoistunut työoikeuteen. Miten kiinnostuit aiheesta?

Innostus työsuhdeasioihin syttyi jo ensimmäisessä kesätyöpaikassani palkanlaskenta- ja hr-asioihin erikoistuneessa yrityksessä, kun olin 16-vuotias. Oikeustieteelliseen päästessäni tiesin, että haluan opiskella juuri tätä oikeudenalaa. Työoikeudessa kiehtoo sen haastavuus ja yhteys lähes jokaisen ihmisen elämään. Siinä yhdistyvät sopivasti käytännönläheisyys ja juridisesti mielenkiintoiset ongelmat. Työoikeus tarjoaa monipuolisia työskentelymahdollisuuksia siihen erikoistuneelle juristille.

Työskentelit lähi- ja perushoitajaliitto Superissa. Millaisia oppeja sait työhösi?

Sain Superissa hyvän käsityksen siitä, miten ammattiyhdistys toimii ja millaista on työskennellä edunvalvonnan parissa. Työhöni kuului sopimus- ja työoikeudellista neuvontaa sekä avustamista riita-asioiden hoidossa, joten sain paljon asiakaspalvelukokemusta ja opin soveltamaan työehtosopimuksia. Työtä oli paljon, mutta Superissa oli aivan loistava tiimi, jolta sai tarvittaessa apua. Super oli otollinen ympäristö kehittää omaa osaamista.

Mihin tehtäväalueisiin keskityt Journalistiliitossa?

Sijaistan työehtoasiamies Tytti Orasta, ja tehtäviini kuuluvat lehdistön työehtosopimus sekä työllisyys- ja tasa-arvoasiat. Keskityn pääasiassa työoikeudelliseen neuvontaan ja työehtosopimusten soveltamiseen.

Olet työskennellyt myös kesäduunaripäivystyksessä. Mikä oli useimmin kysytty kysymys?

Alkukesästä kysyttiin paljon työsopimuksen solmimisesta, koeajasta ja työehtosopimusten mukaisista vähimmäispalkoista. Keskikesällä lisääntyivät kysymykset jo työvuorolistalla ilmoitettujen työvuorojen perumisesta esimerkiksi huonon sään johdosta ja kesätyösuhteiden päättämistä koskevat kysymykset. Loppukesällä taas lomakorvaukseen liittyvät asiat ja palkkasaatavat työllistivät.

Miten neuvoisit ensimmäistä kesätyötään hakevia?

Kannattaa olla itse aktiivinen ja kysellä töitä hyvissä ajoin. Ei myöskään kannata lannistua, vaikka unelmien kesätyöpaikka ei heti tärppäisi. Työnhaku on kärsivällisyyttä ja aikaa vaativaa puuhaa. Apua kannattaa kysyä vaikka kokeneemmilta kavereilta tai vanhemmilta. Sinnikäs yrittäminen kyllä lopulta palkitaan.

Millaista journalismia seuraat?

Päivittäin tulee tietenkin seurattua useampien sanoma- ja iltapäivälehtien nettisivuja ja siellä olevia uutisia. Kauppalehden lisäksi postiluukusta kolahtaa kuukausittain muutama muotiin ja terveelliseen elämäntapaan liittyvä lehti. Etenkin viikonloppuisin tulee luettua myös printti-Hesaria. Seuraava aluevaltaus voisi olla jokin ruokalehti, koska aihe kiinnostaa.

Korjattu 16.1. Kesäduunari-infoa ovat tarjonneet Akava, SAK ja STTK, ei STT, kuten jutussa aiemmin lyöntivirheen vuoksi väitettiin.