Kuolleita

Tutkijatyyppi aikakauslehtimaailmassa

Kuolleita: Pentti Särmä.

Toimittaja Pentti Särmä kuoli nopeasti edenneeseen keuhkosyöpään 7. elokuuta juuri täytettyään 86 vuotta.

Särmä työskenteli Talouselämä-lehdessä toimittajana ja toimitussihteerinä neljännesvuosisadan vuoteen 1993 saakka, jolloin hän jäi eläkkeelle.

Uskollinen Pentti Särmä oli myös journalistien ammattiyhdistystoiminnalle. Hän oli SAL-aktivisti ja toimi muun muassa SAL:n säätiön sihteerinä sekä toimitti SAL:n vuosikirjaa 1970-luvun kuumimpaan aikaan. SSL:n hallituksessa hän istui SAL:n edustajana melkein koko 1980-luvun.

Talouselämä-aikaan kuuluivat myös jokavuotiset jänismetsäretket Itä-Suomeen, mikä määritti erinäisiä toimituksen aikatauluja. Eläkkeelle jäätyään Särmä paneutui beagle-ajokoiriin. Hän kartutti niistä tietoa ja aineistoa enemmän kuin kukaan tässä maassa.

Google tietää kertoa paljon Pentin beagle-ansioista, mutta ei juuri mitään hänen toiminnastaan journalismissa. Tässä paljastuu miehen ominaislaatu: intohimoinen erikoistuminen yhteen aiheeseen. Tässä mielessä hänessä oli enemmän tutkijan kuin toimittajan ainesta.

Tutkijaksi Pentti Särmä olikin suuntautumassa opiskellessaan Yhteiskunnallisessa Korkeakoulussa vuodesta 1949 lähtien. Hän istui Eino Suovan, Yrjö Ruudun ja Unto Kupiaisen luennoilla. Hän myös vieraili Saksassa ja Itävallassa 1950-luvulla tapaamassa alan tutkijoita kuten Zeitungswissenschaftin perustajana tunnettua Emil Dovifatia – tiettävästi ainoana suomalaisena.

Pentin ennen kuolemaansa Tampereen yliopistolle lahjoittamat kirjat, artikkelit ja luentomuistiinpanot todistavat ainutlaatuisesta paneutumisesta lehdistö- ja tiedotusoppiin silloin kun se meillä oli vasta muotoutumassa. Hänessä meillä on alan pioneeri samassa sarjassa kuin Pertti Hemánus ja Osmo A. Wiio.

Kirjoittajat tunsivat Pentti Särmän yhteistyökumppanina.