Journalismi

Kuva pysäyttää lukemaan

Kuvaviesti. Kuvaviestin viejä valitsee kiinnostavat ajankohtaisen valokuvan, kertoo siitä ja valitsee seuraavan viestinviejän.

Lehtiä selatessa jutut yleensä vain vilistävät ohi. Harvoin näkee kuvan, joka pysäyttää lukemaan jutun, vaikka se on lehtikuvan keskeinen tehtävä.

Markus Pentikäisen kuva näytelmäkirjailija Juha Siltasesta pysäytti lukemaan koko jutun. Kuvassa Siltanen peittää kämmenellään suunsa ja puolet kasvoistaan. Miksi?
Onko kirjailijalta loppunut sanottava, onko häntä sensuroitu, onko joku yrittänyt vaientaa hänet vai polttaako hän vain pikkusikaria?

Jutun otsikko ja ingressi eivät anna mitään viitettä kuvan tulkintaan. Kuva ei kuvita otsikkoa ja ingressiä, vaan luo jännitteen niiden välille. On pakko ryhtyä lukemaan juttua.

Lehtikuvilla on toki tekstistä riippumatonkin roolinsa valokuvateoksina. Jos kuvat eivät kuitenkaan pysäytä lukemaan lehden juttuja, lehti on pian entinen lehti ja entisiä ovat silloin myös kuvaajien ja toimittajien työpaikat.

Pysäyttäviä lehtikuvia tarvitaan. Niiden ottamiseen tarvitaan edelleenkin taitavia ammattilaisia, joille annetaan myös aikaa ottaa hyviä kuvia.

matti.matikainen@mattimatikainen.fi
Kirjoittaja on freelance-valokuvaaja.