Journalismi

Yliopisto-lehti

Mediakritiikki.
Journalisti arvioi journalistisia tuotteita.

Tieteen laaja oppimäärä

Yliopisto-lehti ilmoittaa verkkosivuillaan olevansa Suomen monipuolisin tiedelehti. Se pitänee paikkansa, sillä lehti tuo luonnontieteiden ohella kiitettävästi esille myös humanistisia ja yhteiskuntatieteitä.

Syksyn ensimmäinen numero on kansikuvaa myöten ajankohtainen. Päätoimittaja Marja Pemberton käsittelee ympäristökysymyksiä arkisesta lähtökohdasta: miten kaupunkisuunnittelu, kuten päällystettyjen teiden, kattojen ja pihojen sijainti, vaikuttaa vesistöjen tilaan.

Kesänumeron kansijuttu käsittelee terveyserojen poli­tiikkaa. Juttu voisi käsittelytapansa ja kirjoitustyylinsä puolesta ilmestyä hyvässä yleisaikakauslehdessäkin.

Toimittaja Kyösti Niemelän jutusta selviää muun muassa, miksi terveyskampanjat saattavat jopa kasvattaa terveyseroja.

Niemelän kahdeksansivuinen juttu olisi säilynyt mielenkiintoisena vieläkin pidempänä. Yliopiston ansioihin kuuluu, että siinä on hyvin vähän tyhmistävää konsepti­journalismia. Jutut ovat sen muotoisia ja pituisia kuin tarvitsee, eikä niitä tehdä palstatyyppien lähtökohdista.

Lehden toimittajakunnan juttujen lisäksi Yliopistosta saa usein lukea vakituisten avustajien huolellisesti tekemiä artikkeleita. Kesänumerossa Juha Merimaa maalaa tavat­toman kiintoisan henkilökuvan Lena Huldénista, historioitsijasta, hyönteistutkijasta ja kommunistista.

Vuodesta 1953 ilmestynyt lehti oli alun perin nimeltään Helsingin yliopiston tiedonantaja. Yliopisto-nimen se sai lukijakilpailussa 1975.

Lehden graafikko tekee mukavannäköistä ja helposti hahmottuvaa lehteä, jossa valokuvillekin on kunnolla tilaa. On helppo kuvitella lehden kiinnostavan nykyistä laajempaa lukijakuntaa.

Lehteä jaetaan Helsingin yliopiston kampuksilla ja sitä myydään Akateemisessa Kirjakaupassa. Sitä postitetaan sidosryhmille, kuten kirjastoihin, mutta lehden voi myös tilata pientä maksua vastaan.

Tavoitettavuutta hankaloittaa se, että lehden verkkosivuilla oli ainakin kuun alussa ongelmia. Uusinta numeroa ei saanut auki, eikä etusivulta juttuja luettaviksi. Tällaiseen ei lehdillä ole nykyaikana varaa.

 

Yliopisto

  • Mikä? Helsingin yliopiston julkaisema, kymmenen kertaa vuodessa ilmestyvä aikakauslehti, joka lupaa tarjota tietoa ja näkökulmia ajankohtaisista asioista.
  • Päätoimittaja: Marja Pemberton
  • Lukijat: Lehden verkkosivujen mukaan sen kokonaislukijamäärä on noin 48 000.
  •  

OIKAISU: Yliopisto-lehden päätoimittaja Marja Pembertonin etunimi on korjattu. Painetussa Journalistissa Pembertonin etunimeksi on kirjoitettu virheellisesti Maija.