Media-ala

Taustavaikuttajan tarinan kätilö

Kirjat: Ei, rouva presidentti.

Presidentin lehdistöpäällikkönä Maria Romantschuk karsasti itseensä kohdistuvaa julkisuutta. Tuoreessa Ei, rouva presidentti -kirjassa Romantschuk puhuu kuitenkin varsin avoimesti ajastaan Tarja Halosen kabinetissa. Eikä vain työstään, kollegoista ja toimittajista, vaan myös parisuhteesta ja äitiydestä.

Kirjan syntymiseen tarvittiin kätilö, Eevan toimittaja Pirjo Houni, jonka Romantschuk itse pyysi elämäkerturikseen. Luottamus löytyi helposti: naiset tuntevat toisensa jo 1980-luvulta, jolloin molemmat työskentelivät toimittajina.

”Alusta asti oli selvää, mitkä kiinnostavat asiat meidän molem­pien mielestä kirjassa piti olla”, Houni sanoo.

Kirjan punainen lanka on muutos, jonka Suomen ensimmäinen naispresidentti ja hänen kabinettiin tuomansa naiset saivat aikaan. Romantschukin tehtävä perustettiin vasta Halosen myötä, aiemmin sitä oli hoidettu muiden toimien ohella. Töitä oli paljon ja päivät pitkiä.

Houni sanoo pitäneensä tärkeänä tuoda esiin, kuinka paineet voivat vaikuttaa yksityiselämään.

”Monet elämäkerrat kertovat vain työelämästä.”

 

Pirjo Houni, Maria Romantschuk:
Ei, rouva presidentti
Otava 201