Journalismi

Takasivu

Provokatiivisia huomioita.

Varastettuja alastonkuvia

Hakkerit varastivat kymmenien amerikkalaisten näyttelijöiden ja julkkisten yksityisiä kuvia, ja julkaisivat ne elokuun lopulla netissä. The Voice -radiokanavan sivuilla julkaistiin artikkeli, jossa annettiin linkki Jennifer Lawrencen varastettuihin alastonkuviin.

”Kuvat ovat näyttelijän kannalta noloa katsottavaa. Niissä nainen poseeraa mitään peittelemättä kameran edessä”, jutussa todettiin.

”Katso kuvat täältä”, linkin yhteydessä kehotettiin.

The Voicen omistava SBS Discovery on kertonut tekevänsä Suomen eettisintä viihdejournalismia. Esimerkiksi Johanna Tukiaista ei ole The Voicessa vuosiin käsitelty.

SBS Discovery Radio Oy:n toimituspäällikkö Mikko Räsänen kertoo, että julkaisu oli inhimillinen virhe.

”Nettitoimitus pyrkii tekemään juttuja nopeasti, eikä toimittaja tullut ajatelleeksi, että eettinen ja juridinen puoli oli näissä kuvissa räikeästi pielessä”, Räsänen kertoo.

The Voicen sivustolla on edelleen Paljasta pintaa -osio, jossa esitellään lähikuvina aihei­ta kuten Hups! Vilahtiko Jennifer Lopezin alapää punaisella matolla? Katso.

Kalle Kinnunen

 

Ennen oli kunnollista

Tampereen yliopiston journalistiikan vierailijaprofessori Renny Jokelin aloitti kautensa tarttumalla alan keskeiseen kipukohtaan: kuka saa tunkea Fedora-hattunsa nauhan alle kortin, jossa lukee ”Press”?

Journalistiliiton jäsenkriteerien muutos voi Jokelinin mukaan viedä journalisteilta uskot­tavuuden. Kuka tahansa voi päästä journalistiksi! Koulutuksella ei ole enää mitään väliä!

Alan tulevaisuudesta oltiin huolissaan myös vuosikymmen sitten, kun itse aloitin journalismiopintoni. Herrat isoista mediataloista kävivät kertomassa, että toimittajaksi kaivataan ”hyviä tyyppejä”. Mutta varjele alaa näiltä kympin tytöiltä, joita yliopisto tuuppaa toimituksiin! Koulutusta löytyy, muttei kokemusta elävästä elämästä!

Niin ne ajat muuttuvat. Ennen oli aina paremmin, paitsi sitä ennen, jolloin oli vielä paremmin. Silloinkin tosin lehtimiehen nimikettä käytti hävyttömästi Eero Erkko, pahainen orimattilalainen ylioppilas.

Marja Honkonen

 

Toiset sen osaa

Jos ei vieläkään oikein hahmota, miten yhä pienempi määrä toimittajia selviytyy yhä suuremmasta määrästä työtä, Me Naisten nettisivuilla 17. syyskuuta julkaistu juttu auttaa ja vinkkaa.

Otsikolla Glorian päätoimittaja tapasi Ruotsin kuninkaan heti kolarin jälkeen: ”Hän ei näyttänyt loukkaantuneelta” julkaistussa jutussa päätoimittaja kertoo, että kuningas oli auto-onnettomuudesta huolimatta aivan oma itsensä ja että myös tämän tyyli oli kunnossa:

”Hän näytti oikein hyvältä. Punaisen solmion, keskiharmaan puvun ja vaaleansinisen paidan yhdistelmä oli maltillinen ja tyylikäs, mutta sai hänet erottumaan selvästi muista miehistä.”

Päätoimittaja ei siis jättäytynyt vain ”tilaisuuteen kutsutuksi” ja tyytynyt ”kättelemään kuningasta lounaan yhtey­dessä” vaan venyi myös toisen lehden uutisnenäksi, haastateltavaksi, tyylipoliisiksi ja jopa kuvaajaksi.

Ja kun jutun otsikkoa ja yhtä sen kolmesta kuvasta katsoo, olisiko hän ehtinyt vähän olemaan myös itse uutisena?

Nina Erho

Lue lisää aiheista: