Kuolleita

Laaja-alainen uutistoimittaja

Kuolleita: Arja-Leena Patana.

Toimittaja Arja-Leena Patana kuoli 58-vuotiaana äkilliseen sairauskohtaukseen Pariisissa 25. heinäkuuta. Hän oli syntynyt Alavieskassa 4. helmikuuta 1956.

Arja-Leena, meidän Allu, oli juuri maaliskuussa jättänyt työelämän jäätyään vapaalle Turun Sanomien palveluk-sesta yli 30 vuoden työuran jälkeen. Hän oli kolmannen elämänvaiheen alussa, mutta se jäi valitettavan lyhyeksi.

Alalle Arja-Leena tuli 1976, kun hän aloitti kesätoimittajana sanomalehti Keskipohjanmaan uutistoimituksessa. Pari vuotta myöhemmin samasta lehdestä löytyi myös tuleva puoliso Hannu. Tari­na tietää kertoa, että kun kaksikko eräänä päivänä
tapasi toisensa urheilutoimituksessa, se oli menoa saman tien. Sielunkumppanit olivat löytäneet toisensa.

Turkuun Arja-Leena muutti Hannun vanavedessä 1981. Alalle silloin tyypilliseen tapaan opinnot Tampereen yliopiston toimittajatutkinnossa jäivät kesken, kun nuori journalisti revittiin työelämään.

Turun Sanomissa Arja-Leena teki pitkän ja monipuolisen työrupeaman. Hän työskenteli pitkään uutispäällikkönä ja toimittajana keskuspöydässä sekä uutis- ja politiikantoimituksissa. Viime vuosina Arja-Leena kuului viikkoliite Extran ja TS:n sunnuntaisivujen vahvuuteen.

Sydämeltään Arja-Leena oli perinteinen uutistoimittaja – laaja-alainen, monipuolinen ja asiakeskeinen. Hän oli työssään aina pienen ihmisen puolella, ja osasi kirjoittaa vaikeistakin aiheista ymmärrettävästi.

Kollegana Arja-Leena oli lämmin ja kanssaihmiset huomioiva. Luonteeltaan hän oli rehti ja rehellinen. Hän ei kaihtanut ilmaista mielipidettään, jos koki lähimmäisensä joutuneen kaltoinkohdelluksi.

Arja-Leena toimi vuosi­tuhannen vaihteessa Turun Sanomien toimitusosaston puheenjohtajana. Hän oli vuosina 2006 – 2010 Journalistiliiton valtuuston varajäsen.

Hänen rakkaimpia harrastuksiaan olivat matkailu, musiikki ja kirjat. Kipinä matkustamiseen syttyi jo nuorena Lontoossa vietetyn au pair -vuoden aikana. Perhe matkusti yhdessä paljon, ja 1990-luvun alussa he viettivät kokonaisen vuoden Saksassa.

Arja-Leenan elämä päättyi matkalla Pariisissa, kesken yöunen. Syksyksi suunniteltu Yhdysvaltain-reissu jäi toteutumatta.

Raskaimmin Arja-Leenan poismeno koskettaa hänen rakkaimpiaan: aviopuolisoa, poikaa ja tytärtä. Allua jäävät kaipaamaan sisarukset, sukulaiset sekä suuri joukko ystäviä ja työtovereita.’

 

Kirjoittajat ovat Arja-Leena Patanan ystäviä ja työtovereita.