Nimitys

Mikko Halvari aikoo kuvata oululaisille sen, mitä he eivät muutoin näkisi

Mikko Halvari, 39, aloitti 11. maaliskuuta Kalevan visuaalisena journalistina. Hän on työskennellyt aiemmin Kuusamon paikallislehden Koillissanomien valokuvaajana vuosina 2010 – 2022. Pari viime vuotta hän työskenteli ohjaajana vastaanottokeskuksissa.

Mitä Kalevan visuaalisen journalistin työhön kuuluu?
Liikkuvan kuvan tuottamista verkkoon videoina, livestriimeinä ja tarinoina. Lisäksi still-kuvaamista ja toisten videoiden käsittelyä.

Työskentelit pitkään valokuvaajana Koillissanomissa. Millainen pohja se on uuteen työhösi, johon Kaleva haki liikkuvan kuvan erikoisosaajaa?
Koillissanomissa alettiin tehdä videoita jo aika kauan sitten. En tiedä, onko se erityisosaamista, mutta kokemusta videoiden tekemisestä on. Pienessä toimituksessa oppii myös ideointia ja nopeutta.

Mikä sai hakemaan Kalevan paikkaa?
Koin, että minulla on työhön hyvät taidot. Videoiden tekeminen kiinnostaa, ja journalismi on maailman parasta hommaa. Myös isompi kuvatoimitus houkutti.

Mikä teki sinusta parhaan hakijan?
Motivaatio tehdä ja tarttua toimeen. Halu kehittää kerrontaa ja miettiä, miten asiat olisi hyvä kertoa tilaajille. Olen joustava ja minulla on paljon kokemusta, joten en ihan vähästä hetkahda.

Lähdit vuonna 2022 Koillissanomista tauolle luovan työn tekemisestä. Miten tauko vaikutti sinuun?
Työskentelin vastaanottokeskuksissa, ja kohtasin raskaitakin tilanteita. Kasvoin ihmisenä. Tulin paremmin tietoiseksi vahvuuksistani nimenomaan journalistina.

Mikä veti takaisin mediaan?
Vastaanottokeskusten jälkeen tein Kalevalle keikkoja, ja vastaan tuli virkistävästi eri asioita kuin Koillissanomissa.

Mikä tekee maakuntalehden videosta vastustamattoman?
Siinä tapahtuu jotain ja näytetään sellaista, mitä yleisö ei muutoin pääse näkemään.

Miten arvelet maakuntalehdessä työskentelyn eroavan paikallislehdessä työskentelystä?
Koillissanomissa jokainen tiesi toisten työt, ja niihin oli helppo heittää ideoita. Suuremmassa toimituksessa on hartioita tehdä asioita isommin.

Vaimosi on Kalevan tuottaja, ja työskentelitte yhtä aikaa myös Koillissanomissa. ”Perhetyöpaikan” hyvät ja huonot puolet?
Kollegan kanssa on helppo puhua alan ilmiöistä, mutta joskus työt ovat meinanneet tulla liikaa kotiin.

Olet puhunut hetkien huomaamisesta. Miten se onnistuu uutisarjessa?
Kuvaamaan ei kannata mennä miettien, miksi tämäkin pitää tehdä. Kun menee hoksottimet auki katsomaan, mitäs täällä on, jotain löytyy aina.

Mitä teet vapaa-ajalla?
Harrastan konemusiikin tekemistä, taulujen maalaamista sekä vapaalaskua, lumisurffausta ja retkeilyä.

Kuka on ammatillinen esikuvasi?
Koillissanomien edesmennyt toimittaja Mikko Häme. Hän oli huippujournalisti – aina äärettömän innostunut työstä ja uusien asioiden kokeilemisesta. Hänen huumorinsa oli omalla tasollaan.