Ruotsin radio on päättänyt suurista leikkauksista, joiden seurauksena yhtiöstä voi hävitä jopa 180 työtehtävää. Suomenkielinen ja muu vähemmistökielinen ohjelmatoiminta on leikkausten suurimpia kärsijöitä.
Ruotsin julkisen palvelun radion eli Sveriges radion työntekijöillä on ollut vaikea talvi. Jo viime syksynä tuli tieto, että vuotuisesta budjetista leikataan lähes neljännesmiljardi Ruotsin kruunua. Keskiviikkona 31. tammikuuta Ruotsin radion toimitusjohtaja Cilla Benkö ilmoitti, että summa on 225 miljoonaa kruunua eli 19,3 miljoonaa euroa.
”180 työntekijän toistaiseksi voimassa olevan työsuhde päättyy Näistä 85 työsuhdetta on päätetty muun muassa eläköitymisillä tai vapaaehtoisilla irtisanomisilla”, sanoo Journalistklubbenin puheenjohtaja Johanna Lindblad Ahl.
Journalistklubben on Ruotsin radion ammattiosasto.
Leikkausuutiset vahvistettiin keskiviikkona Ruotsin radion henkilöstökokouksessa. Monia radio-ohjelmia lakkautetaan ja Ekot-uutistoimituksesta loppuu kaksi kirjeenvaihtajan virkaa.
Ruotsin radion vähemmistökielisestä ohjelmistosta lakkautetaan kokonaan kurdinkieliset, tigrinjankieliset ja venäjänkieliset ohjelmat.
Mitkä ovat tunnelmat Tukholman radiotalolla, Johanna Lindblad Ahl?
”Ihmiset ovat surullisia ja huolestuneita. Kollegat pohtivat, joutuvatko he irtisanotuiksi ja miten heidän työnsä tai toimituksensa arki muuttuu.”
Ammattiliitossa ollaan huolissaan henkilöstön jaksamisesta niissä toimituksissa, joista henkilöstöä vähennetään mutta tehtäviä ei.
”Suurin huolemme on se, kuinka henkilöstövähennykset vaikuttavat ihmisten jaksamiseen jatkossa”, Lindblad Ahl sanoo.
Esimerkiksi osan Ruotsin radion P4-paikalliskanavien toimituksista ja Ekot-uutistoimituksesta vähennetään virkoja, mutta lähetysaika pysyy samana.
Myöskään suomenkielisen Sveriges radio Finskan lähetysaikaa ei vähennetä, mutta noin neljäs työpaikoista häviää.
”Finskassa ilmapiiri on järkyttynyt, kun meiltä viedään 8–10 tehtävää nykyisistä 37 tehtävästä. On lamauttava ajatus, että näin monta tehtävää voidaan viedä kertaheitolla. Olimme shokissa ja haukoimme henkeämme, kun saimme tiedon leikkauksesta”, Virpi Inkeri sanoo.
Inkeri on Ruotsin Journalistiliittoon kuuluvan Ruotsin radion Finska-osaston puheenjohtaja.
Ruotsin radion suomenkielisen kanavan päällikkö Helena Huhta Hermans sanoo, että nykytiedon valossa yhtään työntekijää ei jouduta irtisanomaan.
”Finskalla on useita eläköitymisiä tulossa tänä vuonna, ja näiden avulla pääsemme niin pitkälle, että emme joudu irtisanomaan ketään”, Huhta Hermans sanoo Sveriges Radio Finskan haastattelussa.
Virpi Inkerin mukaan Ruotsin radion toimituksissa on koko syksyn ja talven ajan ollut hermostunut tunnelma, kun henkilöstö on odottanut lisää tietoa leikkauksista. Epätietoisuus tulevasta on vaikuttanut henkilöstöön ikävällä tavalla.
”Me emme vieläkään tiedä, että keitä nämä leikkaukset loppusuoralla koskevat. Emme tiedä, että kuka meidän työtovereistamme muissa toimituksissa tai muilla kanavilla joutuu lähtemään”, Virpi Inkeri sanoo.
Virpi Inkerin mukaan Ruotsin radio ei ole vielä ilmoittanut, miten leikkaukset iskevät niihin työntekijöihin, jotka työskentelevät määräaikaisilla sopimuksilla.
Ruotsin radiossa työskentelee 2 000 vakituista työntekijää. Sen vuotuiset menot ovat noin 3,2 miljardia kruunua eli noin 290 miljoonaa euroa. Ruotsin radion toimintaa kustannetaan erillisellä julkisen palvelun verolla.
Leikkausten taustalla on Ruotsin oikeistohallituksen julkisen talouden leikkauspolitiikka tilanteessa, jossa inflaatio on kasvanut ja yleinen hintataso on noussut.
Ruotsissa, aivan kuten Suomessa, julkisen palvelun yhtiöiden tehtävää ja tulevaisuutta miettii parlamentaarinen työryhmä. Ruotsissa työryhmän mietinnön pitäisi olla valmis huhtikuussa.
Oikaisu 2.2. klo 14.10: Tekstissä kerrottiin virheellisesti, että Ruotsin radion budjetista leikattaisiin neljännesmiljoona Ruotsin kruunua. Oikea summa on noin neljännesmiljardin verran eli 225 miljoonaa kruunua. Muokkaus 2.2. klo 11.05: Lisätty otsikkoon sana Sveriges.
Uusimmassa lehdessä
- Kohu arabiankielisistä uutisista kuumensi repivän Yle-rahoituskeskustelun. Uutisankkuri Esraa Ismaeel on seurannut keskustelua ihmeissään.
- Sinuhe Wallinheimo kiinnostui kaupallisen median ahdingosta ja hakeutui Ylen hallintoneuvoston johtoon. Läheiset välit Vesa-Pekka Kangaskorpeen ovat hänelle arka paikka.
- Kulttuurin leikkaukset hukkaavat ammattitaitoa peruuttamattomasti