Sananvapaus

Journalistiliitto KHO:n päätöksestä: ”Vaarallinen ennakkotapaus suomalaiselle journalismille” 

Viestikoekeskuksen toimintaa käsitellyt kirjoitus julkaistiin Helsingin Sanomissa joulukuussa 2017. Nyt korkein hallinto-oikeus on päättänyt, että jutun takia syytteeseen joutuneen toimittajan asianajokulut ovat verotettavaa tuloa.

Journalistiliitto on ottanut kantaa korkeimman hallinto-oikeuden 11. joulukuuta antamaan päätökseen, jonka mukaan työnantajan maksamat Helsingin Sanomien toimittajan asianajokulut ovat verotettavaa tuloa.

Liitto pitää päätöstä vaarallisena ennakkotapauksena suomalaiselle journalismille. 

”Päätös on hämmästyttävä. Journalistisen työn ydintä on rohkeus tarttua ristiriitaisiin ja vaikeisiin kysymyksiin. Jos työnsä vuoksi voi joutua kohtuuttomiin taloudellisiin vaikeuksiin, se voi johtaa jopa itsesensuuriin. Päätös kaventaa sananvapautta”, Journalistiliiton puheenjohtaja Hanne Aho sanoo. 

Liitto muistuttaa tiedotteessaan, että Euroopassa strategiset häirintäkanteet eli niin sanotut SLAPP-kanteet ovat muodostaneet suuren ongelman. Niissä toimittajia ja aktivisteja haastetaan oikeuteen yhteiskunnallisen kritiikin vaientamiseksi.  

”KHO:n päätöksessä kyse on ytimeltään vastaavasta asiasta: journalistin joutumisesta kohtuuttoman taloudellisen taakan alle työnsä vuoksi”, tiedotteessa todetaan. 


Myös Julkisen sanan neuvosto otti aiheeseen kantaa 13. joulukuuta pitämässään kokouksessa. JSN ehdottaa verolainsäädännön muuttamista.  

”Verolakeja on syytä muuttaa niin, että työtehtävistä johtuvissa oikeudenkäynneissä työnantajalla on mahdollisuus maksaa oikeudenkäyntikuluja ilman, että tämä katsottaisiin työntekijän verotettavaksi tuloksi. Muutoin on vaarana, että Suomi kurittaa veroilla sananvapautta”, JSN:n tiedotteessa todetaan.  

Journalistiliitto yhtyy Julkisen sanan neuvoston kannanottoon.  

”Muuten työn tekemisen riskit ovat vaarassa muuttua liian suuriksi”, Hanne Aho sanoo. 

Myös media-alan yritykset ovat reagoineet päätökseen. Alma Median toimitusjohtaja Kai Telanne pitää Iltalehdelle antamassaan haastattelussa päätöstä työntekijän oikeusapukulujen verottamisesta palkkana lyhytnäköisenä ja kohtuuttomana. 

Sanoma Media Finlandin toimitusjohtaja Pia Kalsta pitää päätöstä valitettavana.  

”Tämä on koko suomalaisen median ja journalismin kannalta erittäin valitettava päätös, eikä siinä ole huomioitu laajempia vaikutuksia sananvapaudelle”, Kalsta sanoi Aamulehdelle antamassaan haastattelussa.