Media-ala

Eero Hyvönen jatkaa Julkisen sanan neuvoston johdossa – kantelujen määrä rikkoo tänä vuonna ennätyksen

Eero Hyvönen jatkaa toisenkin kauden Julkisen sanan neuvoston puheenjohtajana. Neuvoston työlistalla on muun muassa Journalistin ohjeiden uudistaminen.

Eero Hyvönen on valittu jatkamaan Julkisen sanan neuvoston puheenjohtajana. Asiasta päätti JSN:n kannatusyhdistys Jusanek tänään tiistaina 5. syyskuuta pidetyssä kokouksessaan.

Tuleva puheenjohtajuuskausi alkaa ensi vuoden alussa ja kestää viisi vuotta eli vuoden 2028 loppuun. Sama henkilö voi toimia JSN:n puheenjohtajana korkeintaan kaksi perättäistä toimikautta.

”Olen tosi otettu, että saan jatkaa tässä työssä. Meillä on Journalistin ohjeiden uudistus käynnissä, ja ensi vuonna sitä päästään viemään käytäntöön”, Hyvönen sanoo.

Uudet ohjeet hyväksyy Jusanek. Samassa yhteydessä neuvosto aikoo Hyvösen mukaan käydä läpi kaikki historian aikana antamansa lausumat. Vanhat lausumat ja neuvoston linjaavat päätökset aiotaan jatkossa linkittää niihin liittyviin Journalistin ohjeiden kohtiin.

”Niin sekä journalistit että kantelijat ymmärtävät jatkossa paremmin, miten ohjeita käytännössä sovelletaan”, Hyvönen sanoo.

Puheenjohtajan pohdittavaksi tulee myös se, miten neuvosto saa ratkottua kaikki sille tulevat kantelut.

Niiden määrä on kasvanut tänä vuonna: neuvostolle oli tehty elokuun loppuun mennessä 446 kantelua. Aiempi ennätys kantelujen määrässä on vuodelta 2016, 468 kantelua vuodessa.

”Nyt jo uskaltaa sanoa, että 500 kantelun yli mennään selvästi”, Hyvönen sanoo.

”On hieno asia, että ihmiset luottavat meihin ja kantelevat. Meidän pitää kuitenkin miettiä, miten ratkaisemme tämän, etteivät kanteluajat veny.”


Hyvönen aloitti JSN:n puheenjohtajana vuoden 2020 alussa. Tuolloin kausi oli vielä neljän vuoden mittainen. Syksyllä 2020 puheenjohtajan toimikautta päätettiin pidentää vuodella. Jo aiemmin, vuonna 2015, puheenjohtajan tehtävästä tehtiin kokoaikainen.

Hyvösen mielestä päätös pidentää kautta oli viisas – etenkin, kun puheenjohtajat eivät välttämättä aina jatka toiselle kaudelle.

”Menee aina jonkin aikaa, että työhön pääsee sisälle”, Hyvönen sanoo.

64-vuotiaalle Hyvöselle JSN:n puheenjohtajuudesta tuli toisen kauden myötä eläkevirka.

”Itse en muuta duunia tämän jälkeen katsokaan.”

Ennen JSN:n puheenjohtajuutta Hyvönen on työskennellyt muun muassa päällikkötehtävissä Yleisradiossa sekä päätoimittajana Helsingin Sanomissa, Nelosen uutisissa, Radio Cityssä ja Ylioppilaslehdessä.


Julkisen sanan neuvoston puheenjohtaja valitaan aina avoimella haulla. Kannatusyhdistyksen puheenjohtajana toimiva Ylen etiikkapäällikkö Timo Huovinen ei halua sanoa, kuinka monta hakijaa tehtävään oli ja kuinka montaa siihen haastateltiin.

”Voin kertoa, että hakijoita oli riittävästi”, Huovinen sanoo.

Hyvösen valinta jatkoon oli yksimielinen. Tätä edellyttää myös JSN:n perussopimus.

Julkisen sanan neuvostoon kuuluu puheenjohtajan lisäksi 13 muuta jäsentä. Heidän toimikautensa ovat kolmen vuoden mittaisia.

JSN:n tehtävä on valvoa hyvän journalistisen tavan noudattamista sen perussopimukseen sitoutuneissa tiedotusvälineissä. Neuvosto kokoontuu noin kymmenen kertaa vuodessa käsittelemään journalistisista sisällöistä tehtyjä kanteluja.