Media-ala

Julkaisutauolla oleva Turkulainen jäi löysään hirteen – lehden jatko on yhä auki, toimitus työllistyi muualle

Turkulainen uutisoi ilmestymistauostaan omilla verkkosivuillaan huhtikuussa 2020. Kahta vuotta myöhemmin tauosta kertovaa juttua on päivitetty: ”Alku muutettu muodosta jää tauolle muotoon on yhä tauolla.” Kuvakaappaus Turkulaisen verkkosivuilta.

Koronapandemia aiheutti keväällä 2020 kriisin myös sanomalehtien ilmoitusmyyntiin. Se toi media-alalle mittavan lomautusaallon.

Keskisuomalainen-konsernin omistama, Etelä-Suomen Median kaupunkilehti Turkulainen kertoi huhtikuussa 2020 jäävänsä ilmestymistauolle toistaiseksi. Tauko on jatkunut tähän päivään.

Etelä-Suomen Median paikallisjohtaja Karri Kannala kertoo, ettei yhtiö tällä hetkellä suunnittele tauon lopettamista. Toisaalta se ei myöskään suunnittele lehden lakkauttamista.

”Ensin oli korona, jonka takia jäätiin julkaisutauolle. Sitten alkoi Venäjän hyökkäyssota, joka muutti taloussuhdannetta. Eikä tilanne ole siitä helpottunut, päinvastoin”, Kannala sanoo.

Kannalan mukaan lehden jatkon ratkaisee se, alkaako mainonnan kysyntä elpyä ja printtimedia kiinnostaa jälleen ilmoittajia.

”Olemme halunneet pitää kiinni brändistä. Sen takia Turkulainen on julkaisutauolla, eikä virallista päätöstä lakkauttamisesta ole tehty.”

Turkulaisen toimituksessa työskenteli päätoimittaja ja kaksi toimittajaa. Heille on löytynyt uusia tehtäviä Keskisuomalaisen toimituksista.

Turkulaisen päätoimittaja Minna Harmaala työskentelee Helsingin Uutisten uutispäällikkönä. Toinen toimittajista on töissä Tamperelaisessa, toinen Keskisuomalaisen lehtien ja Karjalaisen yhteistoimituksessa, Teemasuomalaisessa.


Turkulainen on Suomen toiseksi vanhin kaupunkilehti. Sen määrittelemättömän pitkä julkaisutauko kertoo Kannalan mukaan siitä, miten hankalassa tilanteessa kaupunkilehdet ovat: Niiden tulot ovat nojanneet printtimainontaan. Kilpailu on kovaa. Samaan aikaan paino- ja jakelukustannukset ovat kasvaneet hurjasti.

”Jopa perinteikäs, vahvan brändin omaava media on näin ahtaassa tilanteessa”, Kannala sanoo.

Kannalan mukaan Etelä-Suomen Median lehdet pyrkivät nyt kasvattamaan verkkolukijoiden ja -tilaajien määrää. Liiketoimintaan etsitään kasvua myös ulkomainonnasta.

”Parhailla kaupunkilehdillä on edelleen roolinsa suomalaisella mediakentällä. Se vaatii paljon töitä ja uudistumista, mutta alueensa parhailla lehdillä on paikkansa vielä tulevaisuudessakin.”

Turkulaisen kanssa yhtä aikaa jäi ilmestymistauolle myös Seinäjoen Sanomat. Se kuitenkin palasi tauolta vuotta myöhemmin, helmikuussa 2021.

Keskisuomalainen-konserni myi Seinäjoen Sanomat Ilkka-yhtymälle alkuvuodesta 2023. Kuukautta myöhemmin Ilkka lakkautti lehden.

Onko myös Turkulainen kaupan?
”Siihen asiaan en ota kantaa. Se ei ole ollut meille ajankohtainen keskustelu”, Kannala sanoo.