Nimitys

Matti Pietiläisessä on riittävä huikonen savolaisuutta Savon Sanomien johtoon

Matti Pietiläinen, 41, on valittu Savon Sanomien vastaavaksi päätoimittajaksi. Hän aloitti päätoimittajana huhtikuun alussa ja siirtyy vastaavaksi päätoimittajaksi toukokuussa. Aiemmin Pietiläinen on työskennellyt Väli-Suomen Media toimitusjohtajana, Uutissuomalaisen uutispäällikkönä sekä Savon Sanomissa vuosina 2007 – 2014. Koulutukseltaan hän on filosofian maisteri. Pietiläinen asuu Siilinjärvellä.

Miten aiot muuttaa työtä Savon Sanomissa?

Päätoimittajan tärkein tehtävä on auttaa toimitusta tekemään sellaista journalismia, jota tilaajat kaipaavat. Haluan auttaa toimitusta kohdistamaan aikansa ja energiansa oikealla tavalla.

Mitkä ovat Savon Sanomien vahvuudet?

Savon Sanomat on maakunnallisesti tosi vahva. Myös levikkialueensa ulkopuolella se on arvostettu media. Sillä on yli satavuotinen historia. Taaksepäin katsoen näkee, että siellä on onnistuttu muutoksissa. Se luo uskoa ja rohkeutta tulevaan. Toimituksessa on kovan tason journalisteja töissä, sopiva miksaus monenlaista ja -ikäistä ihmistä.

Viisi maakuntalehteä vähentää printin ilmestymispäiviä. Onko sama edessä teillä?

Sen suuntaisia suunnitelmia ei ole. Jos useiden vuosien päähän katsotaan, jokaisessa mediatalossa mietitään, meneekö kulurakenne tietyssä jakelukanavassa kestämättömäksi. Journalismin tulevaisuuden suhteen olen kuitenkin luottavainen. En usko, että se on kytköksissä jakelukanaviin.

Miten maakuntalehti pärjää verkossa?

Maakuntalehti pärjää myös verkossa sillä, että tehdään laadukasta journalismia. Sellaista, jonka alueella asuvat ihmiset kokevat läheiseksi ja merkitykselliseksi.

Olit perustamassa Uutissuomalaista. Miten sen käy ilman sinua?

Ihan hirveän hyvin! Siellä on älyttömän hyvä porukka ja sinne löytyy varmasti hyvä uutispäällikkö. Uutissuomalaisessa on hyvä yhdessä tekemisen kulttuuri ja keinot pärjätä uutiskilpailussa.

Mitä viet Uutissuomalaisesta mukanasi Savon Sanomiin?

Olen oppinut siellä, miten isoja vahvuuksia hyvä yhteishenki ja aito tiimityö ovat. Ja viisasta valintaa uutistyön arjessa. Kenelläkään ei ole sellaisia resursseja, että voisi hoitaa kaikesta kaiken.

Millaisen pomon toimitus sinusta saa?

Luulen hahmottavani toimitusarkea hyvässä ja pahassa. Olen pyrkinyt kehittymään kuuntelemisessa. Arvostan itse selkeyttä ja toivon pystyväni vaikuttamaan siihen, että toimitus voi toimia tehokkaammin ja selkeämmin – niin, että ihmiset tekevät mielellään merkityksellistä työtä.

Onko tärkeää, että Savon Sanomien päätoimittaja on savolainen?

Siinä mielessä kyllä, että on sitoutunut alueeseen, osaa toimia täällä ja ymmärtää, mitä savolaisuus on. Olen itse kotoisin Pohjois-Pohjanmaalta, entisestä Ruukin kunnasta, mutta asunut Kuopion seudulla vuodesta 2007. Kyllä siinä jonkinlainen huikonen on ehtinyt savolaisuutta kertyä.

Kuka on ammatillinen esikuvasi?

Politiikan toimittajana ollessani se oli Unto Hämäläinen ja oman journalisti- ja esihenkilöuran alkuvaiheessa Savon Sanomien silloinen toimituspäällikkö Mauri Liukkonen. Viime vuosina on ollut hirveä määrä ihmisiä, joiden työskentelyä olen saanut seurata läheltä ja joilta olen oppinut ihan jäätävästi. Se lista olisi kymmenien nimien pituinen.